Nå er det full krig

I reine Gro og Kåre-stil hamret Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg løs på hverandre for åpne kameraer i går kveld. Da kameralysene ble slokt, konkluderte Stoltenberg med et smil: - Jeg liker dette, jeg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men før smilet kom fram, hadde tv-seerne fått se to politikere i knallhard ordkrig. Konfrontasjonen om gasskraftverk i Per Ståle Lønnings «Sentrum» på TV2, levnet ingen tvil om at det er langt fram til en felles løsning mellom Arbeiderpartiet og regjeringspartiene.

I dag avgir energikomiteen på Stortinget sin innstilling i saken, 9. mars faller den endelige avgjørelsen.

Etter debatten i TV2 var klimaet mellom Stoltenberg og Bondevik synlig anstrengt. Kanskje var det derfor de to valgte å ikke ta heisen sammen ut fra TV-studio.

- Jeg tror Bondevik og jeg har godt av å være fra hverandre i ti minutter, sa en småløpende Stoltenberg på vei til neste debatt i NRK.

Og der var det på'n igjen.

Bondevik beskyldte Stoltenberg for å ha snudd i gasskraftsaken, og for å presse gjennom miljøfiendtlige løsninger. At en samlet miljøbevegelse er mot at det bygges gasskraftverk med dagens teknologi, trakk han fram som bevis på at Stoltenberg tar feil.

- Sabotasje

Stoltenberg parerte med å vise til at Norge i dag importerer kraft som er produsert på en miljøfiendtlig måte: Å bygge gasskraftverk vil sørge for å minske importen av kullkraft og dermed bedre miljøet.

Temperaturen i NRKs «Redaksjon 21» steg merkbart da Kjell Magne Bondevik på direkte spørsmål bekreftet at han opplever Stoltenbergs handlemåte som politisk sabotasje: - Det er vanskelig å se at det kan være noe særlig annet.

Jens stortrives


- Jeg er overrasket over at han bruker slike ord. Vi tjener ikke på å gjøre det, sa en indignert Stoltenberg etter sendeslutt. Selv brukte han uttrykket «uverdig» om Bondeviks opptreden i Stortinget i forrige uke.

Men selv om gårsdagens batalje kunne bringe tankene tilbake til de opphetede debattene mellom Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch på åttitallet, så er det også klare forskjeller. Ikke minst Stoltenbergs ord på vei ut av NRK, avslørte det.

- Jeg liker dette, jeg. Jeg syns det er gøy. Det minner meg om slike debatter vi hadde på gymnaset.