<strong>- IKKE BLI FOR LÅNEKÅT:</strong> Dagbladets økonomiekspert, Hallgeir Kvadsheim, mener at det i praksis er gratis å låne penger etter stadige rentekutt. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
- IKKE BLI FOR LÅNEKÅT: Dagbladets økonomiekspert, Hallgeir Kvadsheim, mener at det i praksis er gratis å låne penger etter stadige rentekutt. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

- Nå er det gratis å låne penger

Men pass deg for festbremsene, advarer Dagbladets pengeekspert Hallgeir Kvadsheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Norges Bank satte i går ned styringsrenta med 0,25 prosentenheter til 1,25 prosent. Det er den laveste styringsrenta i Norge på nesten 200 år.

For alle med lån i banken er dette gode nyheter, og mer penger å rutte for i sommer.

- Nå er det i praksis gratis å låne penger, sier Dagbladets økonomiekspert, Hallgeir Kvadsheim.

- Lån «lønner seg»
Hans resonnement er slik:

- Etter gårsdagens rentekutt vil vi sannsynligvis få en boliglånsrente helt nede i 2,85 prosent hos de beste bankene. På toppen av dette kommer skattefradraget på 28 prosent av renteutgiftene dine. Dette tilsvarer 0,80 prosentenheter i lavere rente. Da sitter vi igjen med en netto lånerente på 2,05 prosent, sier Kvadsheim.

- Dermed gjør prisstigningen det gratis å låne. I dag er prisstigningen på 3 prosent. Det vil si at du som lånekunde sitter igjen med en netto realrente på -0,95 prosent. Så lenge den netto realrenta er negativ, vil det «lønne seg» å låne penger, sier økonomieksperten.

Ikke bli for lånekåt
Men Kvadsheim advarer mot å la seg blende av de lave rentene.

- Det er to festbremser her. Renta vil stige igjen, selv om Norges Bank har sagt at den kan bli liggende lavt lengre enn først forventet. Selv om det virker gunstig å låne nå, så forventer Norges Bank på lengre sikt en normal rente på rundt 6 prosent. For det andre vil nok prisstigningen være lavere enn den er nå, sier Kvadsheim.

- En annen grunn til at det gjelder å ikke bli for lånekåt, er at renta er lav av en grunn. Norges Bank forventer dårligere tider. Det vil si at flere vil bli arbeidsledige, flere får redusert lønn og at flere må jobbe i reduserte stillinger. Dette vil ramme mange, og da risikerer du en solid blåmandag hvis du har lånt for mye.

- Kuttet mye
Norges Bank vektla under rentemøtet at nedgangen i verdensøkonomien fortsetter, og at aktiviteten også faller her hjemme. I tillegg stiger arbeidsledigheten.

- Vi har satt ned renten mye for å møte utfordringene som krisen ute har skapt. Siden september har vi satt ned styringsrenten med 4,5 prosentenheter. Det ser ut til at produksjonen her hjemme etter hvert vil ta seg opp igjen, men vi venter at prisveksten vil avta ned mot 1,5 prosent i løpet av det neste året, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Analysene til Norges Bank går ut på at styringsrenta kan bli liggende nær 1 prosent en stund framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer