SLUKKESKUM: Ikke gjør dette med hårsprayen på badet
SLUKKESKUM: Ikke gjør dette med hårsprayen på badet Vis mer

Nå er det igjen tillatt med brannvern på boks

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har snudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| (Dagbladet): Fra første juli i år blir det tillatt å selge spraybokser med slukkeskum i Norge. Boksene inneholder skum av samme type som anvendes av brannvesenet, og som finnes i skumapparater i mange norske hjem. Forskjellen er at skumboksene ikke er større enn, eller veier mer enn en halvliter Cola.

Ikke en erstatning Knut Norum ved Norges Brannvernforening mener denne typen slukkemiddel kan fungere som et supplement, men understreker at det ikke erstatter det klassiske brannslukningsapparatet.

- I visse situasjoner kan nok disse boksene være effektive, og gjerne anvendelige for mennesker med vanskeligheter med å håndtere sekskilos apparater, men det er ikke en erstatning for disse.

I følge Norum er det viktigste at man tilegner seg kunnskap om bruken av slukkemidlene i forkant av situasjonen der de må anvendes.

- Uansett slukkemiddel, les instruksjonen. Det er alfa omega å kunne bruke det riktig, og da helst før det begynner å brenne.

Et godt tips er å kikke på denne videoen fra Norges Brannvernforening.
Helnorsk produkt BSP AS har i samarbeid med Solberg Scandinavian utviklet et 100 prosent norsk produkt som skal selges under navnet 110 slukkeskum. Produktet er ifølge produsenten et raskt og lett anvendelig verktøy idet en mindre brann oppstår.

- En av styrkene til produktet er kort innsatstid, sier produktsutvikler i BSP, René Depuis.

Med innsatstid mener han tiden fra brannen oppstår, til man rekker å handle.

- Man har den gjerne lettere tilgjengelig enn et brannslukningsapparat som det kanskje finnes kun et av i huset, legger Depuis til.

Han er imidlertid enig med Norum i at en sprayboks ikke er ment som en erstatning til det tradisjonelle brannslukningsapparatet. Tilleggsutstyr Ettersom slukkeskum på boks ikke tilfredsstiller de kravene til funksjonalitet og effektivitet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) setter for håndslokkere, har de fått betegnelsen tilleggsutstyr.

Det betyr at de kan selges uten krav til godkjenning, men at utstyret skal merkes på en slik måte at det klart fremkommer at de ikke erstatter godkjent slukkeutstyr.

- I BSP forholder vi oss til den engelske standarden ettersom det ikke eksisterer en felles europeisk-, eller norsk standard, forteller Depuis.

Ok som førsteinstans Gert Olsen, brannmann i Spydeberg og Hobøl brannvesen har prøvd den nye slukkeskumsprayen.

- De er effektive til det de er påtenkt til, som et tillegg er det helt greit, sier Olsen.

I likhet med Norges brannvernforening, og BSP understreker Olsen at produktet på ingen måte må forveksles med et godkjent brannslukningsapparat, men at det fungerer til sitt bruk.

- Det er ok som en førsteinstans og mot mindre branntilløp, legger Olsen til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer