VENTER PÅ Å BLI HENTET: Saudi-arabiske kvinner sitter utenfor et shoppingsenter i hovedstaden Riyadh og venter på at de skal bli hentet av sine mannlige verger eller sjåfører. Nå kommer meldinger om at det er små lettelser for landets kvinner, som har svært lite bevegelsesrom i kongedømmet. Foto: Fayez Nureldine / Afp / Scanpix
VENTER PÅ Å BLI HENTET: Saudi-arabiske kvinner sitter utenfor et shoppingsenter i hovedstaden Riyadh og venter på at de skal bli hentet av sine mannlige verger eller sjåfører. Nå kommer meldinger om at det er små lettelser for landets kvinner, som har svært lite bevegelsesrom i kongedømmet. Foto: Fayez Nureldine / Afp / ScanpixVis mer

MAKTKAMP I SAUDI ARABIA:

- Nå er det ikke bare svartkledde kvinner på kjøpesentrene

Saudi Arabias religiøse politi har forsvunnet fra offentligheten. Eller?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En maktkamp er på gang i kongeriket Saudi Arabia, der kleskodene for kvinner er blant verdens strengeste.

Den saudi-arabiske regjeringen ønsker nå at landets religiøse politi, muttawaene, skal være mindre pågående, skriver The Economist.

Skolejenter døde

«Historisk sett har religions-politiet vært kjent for sin nådeløshet», skriver The Economist. Og viser til historien i 2002, der 15 skolejenter døde i Mekka fordi det religiøse politiet ikke lot dem forlate bygningen da de ikke var korrekt antrukket ifølge religiøse regler.

15 jenter døde - og ytterligere 50 ble skadd i brannen. Brannfolka på stedet forsøkte å overtale politimennene til å la dem få jentene ut av skolebygningen, men uten resultat, ifølge BBC. Et vitne forteller om tre politimenn som «slo unge jenter for å forhindre dem å forlate bygningen fordi de ikke hadde på seg abaya».

KLESÅPNING? Saudi Arabias klespoliti har vært aktive når det gjelder å passe på at landets kvinner kler seg svært konservativt. Men press på sosiale medier kan kanskje føre til at kvinnene får litt mer klesrom. Bildet er fra Otaiga-markedet i Riyadh i 2015.  Foto: Fayez Nureldine / Afp / Scanpix
KLESÅPNING? Saudi Arabias klespoliti har vært aktive når det gjelder å passe på at landets kvinner kler seg svært konservativt. Men press på sosiale medier kan kanskje føre til at kvinnene får litt mer klesrom. Bildet er fra Otaiga-markedet i Riyadh i 2015.  Foto: Fayez Nureldine / Afp / Scanpix Vis mer

Liv kunne ha vært reddet om de ikke hadde blitt stoppet av det religiøse politiet, konkluderte en avis og pårørende i etterkant.

Trakasserer for neglelakk

Men nå kan altså noe være i gjære i kongeriket. Det religiøse politiet svekkes, mye på grunn av sosiale medier, ifølge The Economist. Saudiarabere har nemlig begynt å filme det religiøse politiet i aksjon, for så å legge dette ut på nettet.

«Enhver med smarttelefon kan filme disse modige vokterne mens de trakasserer kvinner for å gå med neglelakk», skriver magasinet.

Oppførselen til moralpolitiet har provosert mange, og i april erklærte regjeringen at mutawa-ene ikke lenger kan stoppe, følge etter og arrestere folk som før. De må også være «milde og snille» i møte med innbyggerne.

Arresterte kvinner ved biler

Samtidig tolereres ikke alt: Nå skal fire kvinner være arrestert for at de har latt seg avbilde ved siden av luksusbiler på et bil-show, melder et iransk nettsted. Saudi-arabiske myndigheter mener at det ikke er lov å bruke unge modeller for å selge biler.

På grunn av de lave oljeprisene, sliter Saudi Arabia økonomisk. Landet er nødt til å iverksette økonomiske reformer, som gjør at de trenger støtte fra det religiøse etablissementet. Mange frykter derfor at det religiøse politiet kan bli mer aktive igjen.

Borte fra gatebildet

Men inntil videre skal klespolitiet ha forsvunnet fra gatene og shoppingsentrene, ifølge The Economist. I hovedstaden Riyadh blir heller ikke menn bedt om å gå til moskeene for å be. Kvinner går også med mer fargerike abayaer (påbudt langt og flagrende plagg).

- Når jeg forlater hjemmet mitt, opplever jeg ikke at noen følger etter meg i bil. Og når jeg går på shoppingsenter, følger de ikke etter meg, forteller universitetsprofessor, aktivist og forfatter Fawzia al-Bakr.

Hun har opplevd mye trakassering og hets fra det religiøse politiet siden hun var en av de mest aktive personene i kampanjen for at saudi-arabiske kvinner skal få lov til å kjøre bil på egen hånd.