Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er det ingen som ler av Terry

Uføretrygdede Terry Herbert (55) blir millionær etter sensasjonelt funn.

FANT SKATTEN: Terry Herbert er ofte blitt mobbet av forbipasserende mens han har stått der med metalldetektoren sin. Men nå kan han le best. Foto: Scanpix
FANT SKATTEN: Terry Herbert er ofte blitt mobbet av forbipasserende mens han har stått der med metalldetektoren sin. Men nå kan han le best. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): Det hele er som tatt ut av den norske filmen «Detektor».

Amatøren Terry Herbert, som lever på uføretrygd, har i en årrekke vandret rundt med sin billig innkjøpte metalldetektor i landskapet rundt Staffordshire i Vest-Midlands.

Men da det pep i instrumentet i sommer, var det — i motsetning til i den norske filmen — ingen traktor han sto over.

1500 effekter

Gravingen avdekket et av tidenes største arkeologiske funn i Storbritannia. Det var rester av blant annet våpen, hjelmer og pyntegjenstander.

Totalt besto funnet av rundt 1500 effekter. Over fem kilo av dette er gull, 2,5 kilo er sølv, og eksperter — enkelte av dem så forbløffet at de har tatt til tårene — har fastslått at det hele er tidenes største oppdagelse fra den angelsaksiske perioden.

Trolig stammer gjenstandene fra rundt år 700.

Må dele med grunneieren

Terry Herbert har trolig sikret framtida til seg og sine etterkommere. Eksperter skal nå fastslå markedsverdien på funnet, men ifølge The Guardian snakkes det om et sjusifret beløp. Eller åttesifret, hvis du tenker norske kroner. Funnet har fått offisiell status som en skatt. Da sier reglene at varene vil bli tilbudt til britiske museer til markedsverdi. Inntektene fra salget deles likt mellom Herbert og grunneieren i området.

Ble mobbet

Herbert skjermes fra pressen. I sitt hittil eneste intervju sa han at han gravde i fem dager, og de timene han sov, drømte han om blinkende gjenstander omgitt av jord.

— Se for deg at du er hjemme og noen driver og putter penger gjennom brevsprekken din. Det var sånn det var. Jeg gikk til sengs, og mens jeg sov så jeg gullgjenstander for mine øyne, sier Herbert.

— Folk ler av oss som går rundt med metalldetektorer. Jeg har opplevd at folk passerer meg og sier «pip, pip, han ser etter vekslepenger».

Lykkeregle

Ifølge The Guardian pleier Herbert selv å si en lykkeregle, en slags bønn til arkeologgudene, før han starter søkene sine.

— Jeg har dette uttrykket jeg pleier å si noen ganger: «Spirits of yesteryear, take me where the coins appear» («Åndene fra gamle tider, ta meg med dit myntene befinner seg»). Men den dagen endret jeg fra «myntene» til «gullet». Jeg tror noen lyttet, og ledet meg til rett sted, sier Herbert.

Funnet kan stamme fra et av mange blodige slag som ble utkjempet under den angelsaksiske perioden (regnes fra rundt år 400 og til og med avslutningen av vikingtida i 1066).

— Dette er på linje med funnet av et nytt Lindisfarne-kloster eller Book of Kells, sier den tidligere bestyreren av British Museum, Leslie Webster, til Daily Telegraph.

1300 ÅR GAMMELT: Funnet i Staffordshire betegnes som den største angelsaksiske skatten som noen gang er gravd fram.
1300 ÅR GAMMELT: Funnet i Staffordshire betegnes som den største angelsaksiske skatten som noen gang er gravd fram. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling