PRESIDENTKANDIDAT: Natt til onsdag ble Donald J. Trump formelt republikanernes partikandidat. Det ble avgjort etter at stemmene fra New York ble lest opp av Trumps eldste sønn. Han stod sammen med søsknene Ivanka og Eric Trump. Video: CNN Vis mer

Nå er det ingen vei tilbake: Donald Trump er Republikanernes presidentkandidat

Etter et drøyt år med kaos, sirkus og forsøk på stoppe ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CLEVELAND (Dagbladet): Siden Donald J. Trump (70) kom ned rulletrappa i Trump Tower og annonserte sitt presidentkandidatur i New York 16. juni i fjor, har kampanjen hans vært et eviglangt kaos og sirkus.

Ingen trodde den splittende eiendomsmogulen og realitykjendisen kunne vinne noen ting. Det har han motbevist gang på gang på tross av løgner og beskyldninger om rasisme, sexisme.

I natt klokka 01.12 norsk fikk han sin endelige bekreftelse, da sønnen Donald Trump jr. kunne lese opp antall stemmer fra New York-delegasjonen. Stemmene fra Trumps hjemstat fikk 70-åringen over den magiske grensa på 1237 delegater.

Nominasjonen ble behørlig feiret med Frank Sinatras «New York, New York» rungende i landsmøtesalen.

De prøvde så godt de kunne, Trump-motstanderne som ikke ville gå med på at de er Trump-motstandere, men heller mente at reglene var urettferdig.

OVER ET ÅR SIDEN: Vi har hørt mye om Donald Trump siden han tok rulletrappa i Trump Tower og annonserte sitt kandidatur 16. juni i fjor. Nå har han gått seirende ut av ett slag, og krigen mot Hillary Clinton gjenstår. Foto: EPA/JUSTIN LANE/NTB scanpix
OVER ET ÅR SIDEN: Vi har hørt mye om Donald Trump siden han tok rulletrappa i Trump Tower og annonserte sitt kandidatur 16. juni i fjor. Nå har han gått seirende ut av ett slag, og krigen mot Hillary Clinton gjenstår. Foto: EPA/JUSTIN LANE/NTB scanpix Vis mer

I går forsøkte de å få endret reglene under landsmøtet, slik at delegatene som nå er bundet til å stemme på en gitt kandidat, kunne bli fristilt.

Gruppa mislyktes i kuppforsøket som var preget av kaos på gulvet i den store landsmøtearenaen i Cleveland sentrum.

Bundet av primærresultater

Det betød i praksis at delegatene i dag er bundet av resultatet i primærvalgene eller nominasjonsmøtene. Den opptellingen sier at Donald Trump får 1543 delegater, godt over den magiske grensa på 1237, som er én delegat i flertall.

OPPGA STEMMER: En representant for hver delstat annonserte antall delegater til landsmøtesalen. Her Colorado-delgate Steve House. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT/NTB scanpix
OPPGA STEMMER: En representant for hver delstat annonserte antall delegater til landsmøtesalen. Her Colorado-delgate Steve House. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT/NTB scanpix Vis mer

Tirsdag kveld like før midnatt norsk tid, begynte seansen som formaliserte nominasjonen av Donald Trump som presidentkandidat.

Først kom lederen i Representantens hus og for øyeblikket USAs høyest rangerte republikaner, Paul Ryan på scenen og gjorde delegatene oppmerksom på at de stående reglene gjelder og at delegatene ikke kan endre stemmene sine.

- En glede og en ære

Dermed fikk Alabama-senator Jess Sessions først gå på scenen og offisielt nominere Donald Trump som presidentkandidat.

- Det er en stor ære og glede for meg å nominere Donald Trump til partiets presidentkandidat, sa Sessions fra scenen.

Etter flere taler var også Alabama - som er første delstaten i alfabetet - den første delegasjonen som annonserte stemmene sine.

Dermed fulgte delstatene på rekke og rad. De fleste til stor jubel da de hadde flest stemmer å gi til Donald Trump. I vertsstaten for landsmøtet, Ohio, var imidlertid alle de 66 delegatene bundet til å stemme på guvernør John Kasich. Likevel er noen av Kasichs og Rubios stemmer blitt gitt Trump, melder nyhetsbyrået AP.

TRUMP AVBRØT: Donald Trump avbrøt Fox News' TV-sending fra det republikanske landsmøtet under appellen til Patricia Smith, som mistet sønnen i et terrorangrep i Libya. Se hele talen her. Video: CNN Vis mer

En av delstatene som imidlertid sa «pass» under opptellingen var Michigan. Washington Posts Ed O'Keefe melder at de gjorde dette slik at Trumps hjemstat New York kunne få æren av å få Trump over det magiske tallet 1237 og dermed nominere ham offisielt. Politico skriver imidlertid at delegasjonen var uenig i opptellingen.

New York meldte pass i opptellingen omtrent på slaget klokka 01.00, men ble kalt opp igjen.

Sammen med delegasjonen sto alle Trumps voksne barn, Donald Jr., Ivanka, Eric og Tiffany. Og det var eldstesønnen Donald Trump jr. som fik annonsere farens seier 01.12 natt til onsdag.

- Stolt

- Vi hadde det så bra i går kveld. Det var utrolig, og i kveld har også vært fantastisk. Å se barna mine gi meg flertallet er et øyeblikk jeg aldri vil glemme, sa Trump via videolink fra hjemmet sitt i New York til landsmøtet.

Først onsdag vil Trump være på landsmøtet sammen med sin visepresidentkandidat Mike Pence.

- For litt over år siden annonserte jeg mitt kandidatur. I dag er vi mot slutten, og vi har oppnådd historiske resultater. Jeg er så stolt over å være deres kandidat. Jeg gleder meg til å dele mine tanker for hvordan vi kan skape et bedre USA med dere, sier han.

Planla delegatprotest

Selv om resultatet var klart på forhånd, var det likevel ventet drama.

Washington Post skriver at flere av de samme delegatene som skapte kaos i går nå planlegger å ikke være til stede på gulvet. Håpet er at Trump ikke skal få de nødvendige delegatene til at han formelt nomineres, noe som i så fall vil føre til en avstemmingsrunde nummer to.

Avisa skriver at de ikke forventer at delegatene lykkes med nok et kuppforsøk.

Politicos Kyle Chenye melder blant annet at delegasjonen fra Washington DC. forlot salen for å diskutere reglene.