Nå er det klart: Morten får være med i Norske Talenter

TV 2 og behandlingsenteret vil gjøre det som skal til for å gjøre det mulig at han får komme på audition - etter først å ha blitt avvist som deltaker fordi han er avhengig rullestol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Handikapforbundet og politikere reagerte kraftig da det ble kjent at Morten Lüthcke (45) gikk videre fra første runde i underholdingsprogrammet «Norske Talenter», men ble avvist fordi det ikke var plass til rullestolen hans.

Onsdag snudde TV 2 og produksjonsselskapet Monster Entertainment og sa at de er sikker på at de skal finne en løsning likevel, og har lovet å ordne alt det praktiske med transport og lignende.

Men da var det høyst uklart om han kunne dra på en slik tur fordi han er nødt til å ha med seg en hjelpepleier.

- Hvis jeg skal ut på en slik tur, er det nødt til å planlegges nøye. Jeg har veldig lyst til å delta, men vi får se om det lar seg gjøre, sa Lüthcke den gang.

-Helt topp Nå sier leder Liv Grete Hagen ved Høyenhall bo- og rehabiliteringssted at de vil strekke seg langt for å ordne det slik at 45-åringen skal få dra på audition.

- Jeg tror det skal la seg gjøre. Det krever planlegging å få turer ut av huset, men vi skal strekke oss langt for å få det til å gå. Om TV 2 bidrar, skal vi sørge for å sende med ham en hjelpepleier, sier Hagen til Dagbladet.

Lüthcke selv er glad for å høre at han får dra på audition:

- Det er helt topp, men jeg synes det er spesielt at TV 2 har klart å fikse problemet som de sa var umulig. Det er litt rart. Det er en seier, og det virker som at de har innsett at de ikke kan overkjøre folk på denne måten, sier han til Dagbladet.

En seier uansett Han forteller at han har øvet mye i det siste.

- Jeg håper det vil gå bra på audition. Det hadde vært gøy å gå videre i konkurransen, og det hadde vært en kjempestor seier. Skulle jeg ikke gå videre, har jeg likevel oppnådd det jeg ville: Å vise at det går an å synge og ha et liv med respirator. Det var hovedgrunnen til at jeg meldte meg på, sier han videre.

GLAD: Morten Lüthcke får omsider lov til å delta på audition i Norske Talenter. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
GLAD: Morten Lüthcke får omsider lov til å delta på audition i Norske Talenter. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Samtidig mener han at TV 2 og Monster Entertainment burde få en bot fordi de brøt diskrimineringsloven.

Glad for løsning Presseansvarlig i TV 2, Kari Austefjord, er strålende fornøyd.

- Vi ser veldig frem til å se Morten på audition på fredag! Vi ha jo hele tiden ønsket å få dette til, men klarte dessverre ikke å finne en løsning til forrige helg. Morten sa da at han ikke ønsket å komme helgen etter slik vi tilbød ham å forsøke å ordne. Nå har han ombestemt seg, og det er vi er svært glade for, sier Austefjord.

TV 2 har vært nødt til å gjøre noen unntak for å få dette til.

- Vi kommer til å flytte dommerbordet til inngangshallen, slik at det blir mulig for Morten å delta. Vi vurderte også å løfte ham opp på scenen, men vi kom frem til at det ikke var forsvarlig, sier Austefjord.

FORNØYD: Presseansvarlig i TV 2, Kari Austefjord. Foto: Alex Iversen/TV 2
FORNØYD: Presseansvarlig i TV 2, Kari Austefjord. Foto: Alex Iversen/TV 2 Vis mer