Nå er det knock

TROMSØ (Dagbladet): I disse dager er risikoen større enn ellers for å få seg en på trynet. Norske forskere har påvist at ukene etter høstjevndøgn og vårjevndøgn er de verste voldsperiodene i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Helt på trynet

Endringer i dagslys kan være årsaken.

- Vi ser en klar sammenheng mellom voldsøkning og endring i dagslys. Rundt høstjevndøgn (ca. 20. september) og vårjevndøgn (ca. 20. mars) er endringen størst. Da blir dagene kortere og lengre i et raskere tempo enn ellers i året. Det er i ukene etter disse toppunktene at volden øker kraftig, sier dr.med. Olav Linaker.

Han og overlege Gunnar Morken er ansatt ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

Stor interesse

De har fått undersøkelsen publisert i verdens nest største fagtidsskrift, American Journal of Psychiatry, og i den prestisjetunge avisa Washington Post. I går brakte Internett-publikasjonen Dagens Medisin saken til torgs i Norge.

Duoens underlagsmateriale er 82537 politianmeldelser - eller samtlige anmeldelser for vold i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø, Tromsø og Hammerfest mellom 1991 og 1997.

- Toppunktet for vold i alle byer inntreffer noen uker etter høstjevndøgn og vårjevndøgn. Dette kan ha sammenheng med at raske dagslysendringer skaper et stressfenomen. Seinreaksjoner på stress er helt vanlig, påpeker Linaker.

Oktober går igjen som største voldsmåned om høsten, mens mai og juni er «verstinger» om våren.

- Ikke tilfeldig

- Voldsøkningen i forhold til en normalmåned er så høy som 20 prosent - for mye til å være tilfeldig, mener Linaker.

- Voldsøkningen har ingenting med vinterdepresjon å gjøre. Den inntreffer ikke før i desember eller januar, påpeker legen.