- Nå er det mange fristelser til å si at dette gidder jeg ikke bry meg om

Politimestrene er positive til forslaget til nytt politi.

FORNØYD: Politimester i Nord-Trøndelag, Trond Prytz. Foto:Thomas Rasmus Skaug
FORNØYD: Politimester i Nord-Trøndelag, Trond Prytz. Foto:Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I november i fjor nedsatte regjeringen en arbeidsgruppe for å analysere utfordringene i norsk politi. Analysen ble lagt fram klokka 11 i dag. Konklusjonene finner du her.

Landets politimestre var samlet på Holmenkollen Park Hotel i anledning analysen - og reaksjonene derfra var for en stor del positivt.

Uenige naboer - Det var mange kloke tilnæringer, og en seriøs og god rapport, sier Torbjørn Aas, politimester i Vest-Finnmark politidistrikt, til Dagbladet.

Han betegner seg som reservert før analysen ble lagt fram - men beroliget nå.

- Har de tatt god nok hensyn til Nord-Norges utfordringer?

- Jeg ser nå at de har tenkt godt rundt utfordringer med klima og store avstander.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark er mer nøktern enn sin nabo:

- Jeg klarer ikke å se hvordan vi skal gi en likeverdig tjeneste til hele distriktet med det som er foreslått. Dette må jeg sette meg grundigere inn i, sier hun til Dagbladet.

NØKTERN: Politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt på Holmenkollen Park Hotel, der de fikk framlagt den nye politianalysen. Foto:Thomas Rasmus Skaug
NØKTERN: Politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt på Holmenkollen Park Hotel, der de fikk framlagt den nye politianalysen. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Det gis ingen signaler om hvlke ressurser som følger med de foreslåtte endringene, men det er åpenbart at dette krever nye ressurser.

Tettere til ledelsen Trond Prytz, politimester i Nord-Trøndelag og tidligere statssekretær, sier han tror forslaget til endringer vil knytte politimestrene tettere til toppledelsen i politiet. Det tror han er positivt.

- Med dagens system er det mange fristelser for en politimester til å si at dette gidder jeg ikke bry meg om, sier Prytz.

Politiveteranen som også har vært statssekretær trekker linjer helt tilbake til 1970-tallet

- På 70-tallet hadde jo politimestrene nesten aldri møter med ledelsen, illustrerer Prytz.
Han sier at det dengang ikke var spesielt tett styring med politimestrene.

- Man kan ikke instruere 57 politimestre.

- Kan man instruere 27 politimestre?

- Ja, men det er arbeidssomt.

Prytz tror politimestrene, med den foreslåtte ordningen, blir forpliktet til å faktisk gjennomføre det politiledelsen vil ha. Han tror også at man kan motvirke mulige negative sider - mindre tilstedeværelse ute i distriktene - ved å være obs på det.

Grundig Også politimester Beate Gangås i Østfold er positiv til rapporten.

- Det var en grundig og god rapport som viste en god retning for framtida, sier Gangås til Dagbladet.

Østfold har flere spesielle utfordringer som grensefylke.

- Vi har allerede begynt politisamarbeid innenfor de rammene vi har, og ser at disse kan utvikles ytterligere slik det er skissert i rapporten, sier Gangås.

- GRUNDIG: Politimester i Østfold Beate Gangås mener politianalysen som ble lagt fram i dag er grundig. Foto: Thomas Rasmus Skaug
- GRUNDIG: Politimester i Østfold Beate Gangås mener politianalysen som ble lagt fram i dag er grundig. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer