Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå er det nok, sa Vollebæk og ringte halve verden

- Det tok tid, men det gikk greit. Jeg fikk det som jeg ville. Min anbefaling om å trekke ut OSSE-observatørene fra Kosovo ble godtatt, sier utenriksminister Knut Vollebæk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er på kontoret hans. Jakka er hengt vekk. Telefonrøret lagt på plass. Som formann i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, har han tatt en viktig beslutning og fått den gjennomført. Jobben er gjort. Nå kan han bare krysse fingrene og håpe på at OSSE-observatørene kommer seg i sikkerhet. Og få seg en sterkt forsinket lunsj.

Bestemte seg torsdag

Det er ca 1400 observatører i Kosovo. 54 av dem er nordmenn. I går fikk de beskjed av Vollebæk om å pakke og reise hjem.

300 kjøretøyer dro fra Kosovo, mot Skopje i nabolandet Makedonia i dag tidlig.

Allerede torsdag ettermiddag hadde han tatt sin beslutning. Obervatørene var ikke lenger i stand til å utføre oppdraget sitt. Serberne hadde bygd opp for store styrker, både i Kosovo og i Serbia, på grensa til Kosovo.

Serberne hadde nektet plent å underskrive en avtale i Paris. De sa fortsatt tvert nei til en Nato-styrke i Kosovo. Vollebæk tok sin første telefon. Det ble svært mange av dem.

Mange telefonnumre måtte han slå flere ganger. Fredag morgen begynte han runden på nytt. Han kom for seint til pressekonferansen hvor han skulle fortelle verden om beslutningen sin. Først da var saken avgjort, og observatørene hadde fått beskjeden om å forlate Kosovo.

Russisk nei

- Var det slik at du tok denne beslutningen alene og bare redegjorde for den overfor de andre utenriksministrene?

- Nei, jeg la fram min beslutning som en anbefaling. Hadde mange av de andre utenriksministrene gått imot meg, så kunne vi ikke ha gjennomført tilbaketrekningen.

- Var alle enige?

- Nei, den russiske utenriksministeren gikk mot tilbaketrekning, sier Vollebæk.

Den jugoslaviske utenriksministeren forsikret Vollebæk om at observatørene skal få fritt leide ut av Kosovo, at veiene ikke skal sperres og at de ikke skal få problemer på grensa.

Vollebæk kan bare krysse fingrene og håpe at serberne holder løftet sitt denne gang. Alle observatørene skal, om alt går knirkefritt, være i Makedonia i løpet av dagen.

HEKTISK: Vollebæk har sittet mye i telefonen de siste dagene for å drive diplomati.