VIL IKKE SETTES UT PÅ ANBUD: Samtlige ansatte ved Midtåsenhjemmet har skrevet under på et brev til byrådet hvor de ber om at konkurranseutsettingen stanses. 125 sykepleiere, hjelpepleiere og tilkallingsvikarer har skrevet under på brevet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
VIL IKKE SETTES UT PÅ ANBUD: Samtlige ansatte ved Midtåsenhjemmet har skrevet under på et brev til byrådet hvor de ber om at konkurranseutsettingen stanses. 125 sykepleiere, hjelpepleiere og tilkallingsvikarer har skrevet under på brevet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADETVis mer

- Nå er det nok. Vi orker ikke mer

Samtlige ansatte ved tidligere Adecco-drevete Midtåsenhjemmet trygler nå om ikke å bli konkurranseutsatt for tredje gang på seks år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Dette kom som et sjokk. Det er et mareritt, sier tillitsvalgt for sykepleierne ved Midtåsenhjemmet på Nordstrand i Oslo, Birgit Rekvig Berg.
    
Dagbladet har tidligere skrevet at Midtåsenhjemmet risikerer å bli anbudsutsatt for tredje gang etter at Adecco måtte si opp driften av sykehjemmet etter omfattende avsløringer av brudd på arbeidsmiljøloven. For tiden blir sykehjemmet drevet av Oslo kommune. Nå har Oslo kommune varslet at det kan bli aktuelt å legge Midtåsenhjemmet ut på anbud på nytt.

Vurderer konkurranseutsetting - Det foreligger et tidligere bystyretvedtak om at blant annet Midtåsen skal være konkurranseutsatt. Nå skal vi først vurdere om dette vedtaket fortsatt er gjeldende. Så må vi gjøre en selvstendig vurdering om vi skal konkurranseutsette det på nytt, forteller sosialbyråd Anniken Hauglie (H).

Dermed risikerer Berg og de andre ansatte ved Midtåsenhjemmet å bli lagt ut på anbud for tredje gang på seks år. Første gang var det private storselskapet Attendo Care, som tok over driften fra Oslo kommune i 2005. Januar 2010 var det Adecco som tok over driften. Det varte bare litt over ett år. 

- Vi hører på de ansatte - Vi hører selvfølgelig det de ansatte sier og vi kommer til å ta hensyn til dette når vi skal bestemme oss for hva vi skal gjøre, sier Hauglie, som ikke har mistet troen på konkurranseutsetting etter Adecco-skandalene. I fjor vedtok bystyret å konkurranseusette fire nye sykehjem. Dette vedtaket står ved. Om de to sykehjemmene som tidligere ble drevet av Adecco blir en del av disse fire, eller om det blir fire nye pluss de to, er ennå ikke bestemt.

- Jeg har fortsatt tro på gode løsninger gjennom konkurranseutsetting, sier Hauglie til Dagbladet.

- Svektet og forlatt Berg har jobbet som sykepleier i over 40 år, men aldri har det vært så tungt å gå til jobben som de siste årene.

- Vi har følt oss så sviktet, forlatt og alene. Politikerne må skjønne hva de gjør mot oss, sa Berg da Dagbladet skrev om planene om å konkurranseutsette sykehjemmet sist. Nå har samtlige ansatte ved sykehjemmet skrevet under på et brev til byrådet der de ber om at konkurranseutsettingen stanses. 125 sykepleiere, hjelpepleiere og tilkallingsvikarer har skrevet under på brevet.

«Det er med sjokk og vantro vi nå har fått høre, at vårt sykehjem og vår arbeidsplass ennå en gang skal settes ut på anbud», skriver de i brevet.

En bønn «Vår bønn til dere som nå sitter i Byrådet og skal fatte vedtak i denne saken er som følgende: La oss få lov til å bli i Oslo kommune! Vi har vært gjennom mange omstillinger, vi klarer ikke mer nå!», skriver de frustrerte ansatte.

BER TIL BUD: - De store taperne her blir de eldre og syke, som trenger oss. Jeg ber til Gud om at jeg må få tid til å ta vare på brukerne. At jeg får tid til å passe de som trenger meg. For å få til det, må vi ha ro rundt arbeidsplassen vår, sier tillitsvalgt for sykepleierne ved Midtåsenhjemmet på Nordstrand i Oslo, Birgit Rekvig Berg. Her sammen med 
de ansattes representant i sykehjemmets driftstyre, Tron-Eilert Holst-Pedersen, som også svært bekymret. Foto: THOMAS RASUMUS SKAUG/DAGBLADET
BER TIL BUD: - De store taperne her blir de eldre og syke, som trenger oss. Jeg ber til Gud om at jeg må få tid til å ta vare på brukerne. At jeg får tid til å passe de som trenger meg. For å få til det, må vi ha ro rundt arbeidsplassen vår, sier tillitsvalgt for sykepleierne ved Midtåsenhjemmet på Nordstrand i Oslo, Birgit Rekvig Berg. Her sammen med de ansattes representant i sykehjemmets driftstyre, Tron-Eilert Holst-Pedersen, som også svært bekymret. Foto: THOMAS RASUMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

- Vi har akkurat klart å få hodet over vannet etter Adecco-skandalen. Vi orker ikke en runde til nå. Nå er det nok. Det er nå flere ansatte som forteller meg at de kommer til å slutte i jobben hvis vi blir konkurranseutsatt på nytt, forteller Berg.

Vernetjenesten ved Midtåsenhjemmet har sendt ut en bekymringsmelding.

«Konkurranseutsettingen med stadige nye driftere går beviselig ut over kvaliteten og kontinuiteten i sykehjemsdriften, men den går også ut over de ansattes mentale helse, engasjement og trivsel», skriver samtlige tillitsvalgte, mellomledere og verneombudet ved Midtåsenhjemmet i brevet. De har i tillegg til brevet laget en risikoanalyse over konsekvenser av en ny konkurranseutsetting.

- Helseskadelig arbeidsmiljø Risikoanlysen viser at det er svært sannsynlig at en rekke ansatte vil si opp sine stillinger hvis sykehjemmet får nye eiere. I tillegg ramser de opp blant annet følgende konsekvenser:

• Sykehjemmet ender opp med langt mindre fagpersonell, færre sykepleiere og hjelpepleiere.
• Sykehjemmet vil få store problemer med å rekruttere nye fagarbeidere.
• Sykehjemmets rykte blant fagarbeidere og andre vil forverres ytterligere.
• De ansatte vil få lavere lønn enn de som jobber i kommunen.
• De ansatte vil få et helsefarlig arbeidsmiljø.
• Økt sykefravær

- De eldre og syke taper I bekymringsmeldingen advarer de mot at ansatte under ett nytt regime vil måtte «gå på kompromiss med egne etiske vurderinger til fordel for bedriftens økonomiske interesser».

- De store taperne her blir de eldre og syke som trenger oss. Jeg ber til Gud om at jeg må få tid til å ta vare på brukerne. At jeg får tid til å passe de som trenger meg. For å få til det, må vi ha ro rundt arbeidsplassen vår, sier Berg.

SVEKET OG FORLATT: - Vi har følt oss så svektet, forlatt og alene. Politikerne må skjønne hva de gjør mot oss, sa Birgit Rekvig Berg da Dagbladet skrev om planene om å konkurranseutsette sykehjemmet sist. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
SVEKET OG FORLATT: - Vi har følt oss så svektet, forlatt og alene. Politikerne må skjønne hva de gjør mot oss, sa Birgit Rekvig Berg da Dagbladet skrev om planene om å konkurranseutsette sykehjemmet sist. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

De ansattes representant i sykehjemmets driftstyre, Tron-Eilert Holst-Pedersen, er også svært bekymret.

- Vår erfaring er at det er de ansatte og brukerne som taper når man skal konkurranseutsatte for å spare penger, sier han. Han mener at det ikke holder med å utsette prosessen.

- Vi må få en garanti for at vi ikke skal skifte eiere på over ti år. Det er den eneste måten å skape den roen som vi nå trenger, sier Holst-Pedersen.

KRITISERER OSLO KOMMUNE: Dagbladet har tidligere skrevet at Midtåsenhjemmet risikerer å bli anbudsutsatt for tredje gang etter at Adecco måtte si opp driften av sykehjemmet etter omfattende avsløringer av brudd på arbeidsmiljøloven.
KRITISERER OSLO KOMMUNE: Dagbladet har tidligere skrevet at Midtåsenhjemmet risikerer å bli anbudsutsatt for tredje gang etter at Adecco måtte si opp driften av sykehjemmet etter omfattende avsløringer av brudd på arbeidsmiljøloven. Vis mer