Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå er det nok!

Aktor i Øygard-saken stoppet utspørring om etterforskningslederens kjæresteforhold. - Dette er rent skuespill, utbrøt statsadvokat Klundseter.

OPPGITT:  Aktor Thorbjørn Klundseter grep til slutt inn og ba dommeren stoppe forsvarerens utspørring rundt politiadvokatens kjæresteforhold. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
OPPGITT: Aktor Thorbjørn Klundseter grep til slutt inn og ba dommeren stoppe forsvarerens utspørring rundt politiadvokatens kjæresteforhold. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Politiadvokat Lars Rune Ringvik var i dag i vitneboksen i overgrepsrettssaken mot Rune Øygard.

Mye av bakgrunnen for at han ble stevnet var at Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen mener det er viktig å stille Ringvik spørsmål rundt at han er kjæresten til Kari Rostad, lederen av Barnehuset på Hamar, der fornærmede i fjor ble avhørt.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter kommenterte flere ganger at han mener det for lengst er avklart at det ikke forelå en habilitetskonflikt, at Rostad aldri var tilstede på avhørene og at det er domstolene og ikke politiet som står ansvarlig for slike barneavhør, men Larsen ville ha etterforskningslederens eget syn på problemstillingen.

- Ikke noe poeng Larsen mener det er kritikkverdig at Ringvik ikke informerte domstolen eller påtalemyndigheten om forholdet til Barnehuset-sjefen før det ble tatt opp av forsvarerne i forkant av det andre dommeravhøret av jenta.

- Når ble statsadvokaten kjent med dette? Tok du iniativ til å informere ham om det?, spurte Larsen.

- Nei, jeg gjorde ikke det.

- Tenkte du noengang på om at dette kunne være et poeng å informere ham om det?

- Jeg har aldri kunnet se at dette i det hele tatt skulle være noe poeng, at det at jeg er kjæreste med henne skulle ha noen som helst innvirkning på saken, svarte Ringvik.

- Nok! Forsvarsadvokaten var på sin side kritisk til at politiadvokaten og Rostad uformelt hadde sørget for at sistnevnte aldri var tilstede på barneavhør som var begjært av Ringvik, men at de samtidig ikke tok opp dette med andre.

- Hvis det ikke har betydning, hvorfor skulle dere gjøre en slik avtale?, spurte Larsen

- Det var for at det ikke skulle hefte ved oss på noen måte, svarte Ringvik.

En svært frustrert aktor grep da inn i spørsmålsstillingen.

- Unnskyld administrator, nå er det nok!, sa statsadvokat Klundseter og reiste seg.

- Dette blir et rent skuespill for å forfekte at Barnehuset nærmest har ansvaret for etterforskningen. Det er retten som beslutter avhør, det er retten som sørger for gjennomføringen. Han har svart på at Rostad ikke har noen rolle, og nå prøver forsvarer å skape et eller annet inntrykk av at det hefter et eller annet ved etterforskningen, utdypet aktor.

- Nå er vi vel langt inn i prosedyren, kommenterte Mette Yvonne Larsen syrlig, men valgte likevel å gå over til spørsmål som dreide seg om selve etterforskningen av Øygard.

- Umulig å forstå Etter oppgjøret i retten utdypet aktoren hvorfor han mener forsvarersiden kommer med ren villedning som er uten reell betydning for straffesaken.

- Det er helt umulig å forstå. For det første er det ikke inhabilitet, det er svært viktig å understreke. For det andre så er det selv i en konspirasjonsteoretisk verden vanskelig å forstå at dette forholdet skulle kunne påvirke etterforskningen all den tid alle etterforskningsskritt som ble begjært, er gjennomført, sier Klundseter.

Han understreker at han ikke har mottatt noen klager om at etterforskningen skulle være ugyldig på noen måte.

- Jeg kommer til å si mer om dette i prosedyren, sa aktor.

Også Kari Rostad forklarte i sitt vinemål i dag at at det var avklart uformelt at hun og kjæresten hadde et klart skille mellom jobb og privat, og at hun ikke var tilstede under avhøret av jenta.  Barnehuset-lederen understreket at organisasjonen uansett bare fasiliterer avhørene.

- Vi har ingen rolle i avhøret eller en del av etterforskningen. Barnehuset har bare en observasjonsrolle og gir tilbud om oppfølging etter avhøret, sa Rostad.

LEDET ETTERFORSKNINGEN: Politiadvokat Lars Rune Ringvik måtte i retten finne seg i å bli stilt spørsmål også om privatlivet sitt.. Foto: Øistein Norum Monsen
LEDET ETTERFORSKNINGEN: Politiadvokat Lars Rune Ringvik måtte i retten finne seg i å bli stilt spørsmål også om privatlivet sitt.. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer