Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå er det nok

SV-nestleder Kirsti Bergstø vil kalle inn helseminister Bent Høie (H) på teppet for å forklare seg om beredskapen i ambulanseflytjenesten i Nord-Norge. SV vil også kreve en fullstendig gransking av beredskapen.

PÅ BAKKEN: Fem av Babcocks nye ambulansefly er satt på bakken etter tekniske uregelmessigheter. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
PÅ BAKKEN: Fem av Babcocks nye ambulansefly er satt på bakken etter tekniske uregelmessigheter. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Lørdag ble det kjent at fem av Babcocks nye ambulansefly tas ut av tjeneste grunnet tekniske uregelmessigheter. Dermed gjenstår det seks operative fly, og ambulanseflytjenesten i Nord-Norge er nesten halvert.

SV-nestleder Kirsti Bergstø slår alarm overfor Dagbladet.

- Nå er det fullstendig kaos og krise i luftambulansetjenesten i Nord-Norge. Nå har vi hatt mangelfull beredskap over tid, fordi Babcock ikke lever opp til sine forpliktelser. Det vi opplever nå er fullstendig krise, sier Bergstø til Dagbladet og tilføyer:

- Jeg forventer at alle tenkelige ressurser mobiliseres slik at ikke liv går tapt.

Krever svar

Bergstø sier at de mandag vil kalle helseminister Bent Høie (H) inn på teppet i Stortinget, og at SV vil kreve at regjeringen gjennomfører en fullstendig gransking av beredskapen i Nord-Norge.

Særlig mener Bergstø at Babcock må granskes, og krever undersøkelser av selskapets tekniske utstyr.

- Nå er grensa nådd! Nå er det virkelig nok. Det er ikke tilstrekkelig å høre Høie si at det kommer til å gå bra, når Babcock ikke lever opp til sine forpliktelser. Det må få konsekvenser.

AMBULANSE: Vedlikehold og byggearbeider i Oslo skaper problemer for ambulansearbeidere. Nå frykter de for pasientenes sikkerhet og helse. Video: Siv Johanne Seglem Vis mer

Høie avfeier kritikken

I en uttalelse til Dagbladet skriver Babcock at de «selvsagt ønsker enhver gjennomgang av situasjonen for driften av ambulanseflytjenesten velkommen».

Bergstø sier at ansatte i helsevesenet i Nord-Norge har opplevd at beredskapen for ambulanseflytjenesten ikke har vært tilstrekkelig over tid. Det samme sier også fylkesordfører i Troms og Finnmark, Ivar Prestbakmo, og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

I en uttalelse til Dagbladet avfeier Høie kritikken.

- Inntil de fem flyene av tekniske årsaker ble tatt ut, var beredskapen i Troms og Finnmark over 100 prosent, fordi regjeringen har satt inn ekstra ressurser. Opposisjonen bommer derfor med sin kritikk, uttaler helseministeren til Dagbladet.

Ikke tillit til Høie

Fylkesordfører Prestbakmo sier til Dagbladet at Høie må bevise at beredskapen er god nok.

- Høies problem er at han er i ferd med å ha null tillit på området. I et halvt år har vi hørt ham komme med liknende beskrivelser, som i praksis ikke stemmer. Jeg hører hva han sier, og synes at det er bra hvis det stemmer, men jeg er overhodet ikke beroliget, sier Prestbakmo til Dagbladet og tilføyer:

- I tillegg til at nesten halvparten av flyene nå står på bakken, har vi tidligere hørt om problemer. Vi har blant annet hørt kommuneleger beskrive at de har ventet i opptil ni timer på ambulansefly. Det er åpenbart at Høie har et betydelig forklaringsproblem.

Tiltak

Høie sier at det er «svært uheldig» at basene i Tromsø og Bodø nå er ute av beredskap. I tillegg er dagflyet fra Alta ute av beredskap, ifølge Luftambulansetjenesten HF.

De opplyser at de har varslet sine helikopterbaser, Forsvaret og Hovedredningssentralen om økt behov for å bruke helikopter til pasientoppdrag der hvor det er vanskeligheter med å lande fly.

I tillegg har Babcock to fly tilgjengelige i Sverige, som kan benyttes ved behov. Luftambulansetjenesten vurderer fortløpende om det er nødvendig å leie inn andre luftambulanseressurser.

- Luftambulansetjenesten HF følger operatøren Babcock tett framover til flyene er tilbake i normal beredskap, sier helseminister Høie til Dagbladet.

- Helse Nord melder at de på tross av utfordringene har løst alle akuttoppdrag så langt. Jeg forventer at Helse Nord skalerer opp tiltakene etter forholdene videre, sier han videre.

Uregelmessigheter

I en pressemelding skriver Babcock at de tekniske uregelmessighetene dreier seg om at «pilotene har opplevd en vridning som varer i noen sekunder».

Babcock skriver at problemet ligger i komponenter i overgangen mellom motor og propell. De skriver også at de oppdaget uregelmessigheten allerede i august.

«Det er gjort korrigerende tiltak etter anbefaling fra flyfabrikant og motorfabrikant. Flyene ble da justert og sjekket. Det ble gjennomført flere egne verifikasjonsflyvinger etter at flyene var justert og sjekket, og det var ikke mulig å gjenskape vridningen. Da uregelmessigheten kom tilbake, besluttet Babcock å sette flyene hvor uregelmessigheten er identifisert, på bakken», skriver de i en pressemelding.

Det er fem av Babcocks fly av typen B250 ambulansefly som er satt på bakken. I pressemeldingen skriver de at de ikke har erfart liknende uregelmessigheter med egne B250-fly i Sverige.