OPPLYST: 100 000 LED-lamper viser hver kveld et fire minutter langt propagandashow på ytterveggene til det gigantiske, men helt tomme, hotellet Ryugyong. Foto: AP Photo / Dita Alangkara / NTB scanpix
OPPLYST: 100 000 LED-lamper viser hver kveld et fire minutter langt propagandashow på ytterveggene til det gigantiske, men helt tomme, hotellet Ryugyong. Foto: AP Photo / Dita Alangkara / NTB scanpixVis mer

Nå er det nordkoreanske «dommedagshotellet» et gigantisk propagandashow

Men fremdeles er det ingen gjester i det 330 meter høye hotellet.

Det har gått over 30 år siden Ryugyong, hotellet som skulle dokumentere Nord-Koreas angivelig vellykkede økonomi, ble påbegynt.

Det 105 etasjer høye pyramideformede hotellet, som er kjent under navn som «dommedagshotellet» og «fantomhotellet», rager med sine 330 meter høyt over alle andre bygg i Nord-Korea.

Aktivitet?

Men der det altså var meningen at hotellet for alvor skulle vise omverdenen hvor bra det sto til med økonomien i det lukkede landet, havarerte stort sett hele prosjektet allerede i 1992. Da ble det bråstopp på grunn av pengemangel.

I over 20 år skjedde det tilsynelatende ingenting med hotellet. Folk utenfra så på det som selve beviset på hvor dårlig stilt det var i landet, mens folk i landet sjeldent nevnte det i det hele tatt.

Men i 2016 var det igjen tegn til at noe var på gang. Da var det plutselig lys i to rom helt i toppen av hotellet. Kanskje kunne det være at nordkoreanerne hadde bestemt seg for å ferdigstille hotellet?

I fjor viste satellittbilder det som kunne se ut som byggeaktivitet ved hotellet, som skal ha over 350 000 kvadratmeter med gulvflate fordelt på over 3000 rom.

Og byggeaktivitetene som ble sett i fjor kan ha vært et frampek mot det som har blitt rullet ut i løpet av 2018.

Propagandalysshow

For hotellet som i løpet av åra har ligget helt mørklagt, om man ser bort fra lyset helt på toppen som er der for at hotellet skal være synlig for fly, lyses nå hver kveld opp av over 100 000 LED-lamper, skriver nyhetsbyrået AP.

Helt på toppen viser LED-lampene et 40 meter høyt nordkoreansk flagg som blafrer i vinden. Flagget kan ses fra alle hotellets sider.

På forsiden av hotellet vises en animasjon som gir en gjennomgang av Nord-Koreas historie, etterfulgt av en hyllest av nordkoreanske idealer, før det viser 17 politiske slagord, som «harmonisk helhet» og «100 kamper, 100 seire».

Mannen bak det enorme lysshowet er lysdesigneren Kim Jong Il.

- Jeg er veldig stolt. Jeg lagde dette fantastiske designet for denne gigantiske bygningen, og når folk ser det så får de en god følelse, sier Kim.

Han sier at målet med lysshowet er å gi «selvtillit og håp for framtida for vårt folk».

- Tilbakemeldingene har vært fantastiske. Flagget på toppen av bygningen er flere hundre meter over bakken og alle kan se det. Det fyller dem med stolthet og tro på å være en borger som er villig til å jobbe veldig hardt, sier Kim.

LED-lampa ble første gang tent i forbindelse med fødselsdagen til Nord-Koreas «evige president», Kim Il-sung, bestefaren til landets nåværende leder, Kim Jong-un.

Innholdsløst hotell

Selv om hotellet nå igjen tiltrekker seg nordkoreanernes oppmerksomhet, er det helt uvisst når, og om, hotellet noen gang kommer til å ha så mye som en eneste gjest.

Det er også sådd tvil om glass- og betongstrukturen er solid nok, og Nord-Korea har en nokså begrenset tilgang på elektrisitet. Uten at det ser ut til å stoppe nordkoreanerne i å tenne de 100 000 LED-lampene i flere timer hver kveld.

Hotellet var opprinnelig sett på som et motsvar til det 226 meter høye Westrin Stamford Hotel i Singapore, som ble ferdigstilt av et sørkoreansk selskap i 1986.

Men som nevnt har pengemangel gjort at hotellet har stått nesten uberørt fram til relativt nylig. I 2012 dukket det også opp bilder som avslørte innholdet i hotellet, eller kanskje mer presist: Mangel på innhold.

Bildene, som var tatt av Beijing-baserte Koryo Tours, viste en stor, naken betong-lobby uten møbler eller noen form for utsmykning.

Samme år gikk også den tyske hotellkjeden Kempinski høyt ut og sa at de ville overta driften av hotellet, sammen med kinesiske Beijing Travel Group. Det ble den gang snakket om en mulig åpning i juli eller august 2013, men det ble imidlertid med ryktene.

Så gjenstår det å se om hotellet noen gang blir helt ferdig. Akkurat det spørsmålet har heller ikke lysdesigner Kim noe godt svar på.

- Det er ikke mitt felt, sier han.