TØFFE TAK: Paul Ryan, som en drøy halvtime tidligere ennå var republikanernes visepresidentkandidat, ga Mitt Romney en god klem etter tapertalen i Boston i morges.Foto: David Goldman / AP / NTB SCANPIX
TØFFE TAK: Paul Ryan, som en drøy halvtime tidligere ennå var republikanernes visepresidentkandidat, ga Mitt Romney en god klem etter tapertalen i Boston i morges.Foto: David Goldman / AP / NTB SCANPIXVis mer

- Nå er det på tide med borgerkrig

Det republikanske partiet rystes av valgnederlaget og slåss internt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Romneys ubestridelige tap selv mot en president som var skadeskutt av den amerikanske økonomien, fører til at både grasrota og prominente republikanere nå setter spørsmålstegn ved alle deler av partiets strategi.

Den mangeårige republikanske konsulenten Mike Murphy spår et rungende sammenstøt mellom det han kaller «matematikere» og «prester».

 De førstnevnte er strateger som ham selv, som mener partiet må bli mykere i kantene fordi stemmene fra minoriteter, unge og utdannede kvinner forsvinner til demokratene. «Prestene» er de republikanske puristene som tror grunnleggende konservative prinsipper vil vinne fram til slutt, uten store endringer i formelen.

- Det kommer til å bli en form for krig, sier Murphy til New York Times.

Mange kommentatorer har i høst pekt på at det republikanske partiet har strevd med å finne en tydelig identitet gjennom valgkampen,  men etter at nederlaget i både president- og senatvalget i natt var et faktum, ble krisen komplett.

Kompromissløse krefter på høyresida kjemper mot mer moderate politikere, og sentrale skikkelser er også uenige om hvor mye vekt partiet skal legge på de verdikonservative fanesakene frontet av de mest høylydte våpendragerne.

- Ikke et tradisjonelt USA lenger Lenge før tapet ble offisielt, startet diskusjonene om hvilke grep som må tas for å møte den bredere koalisjonen demokratene har meislet ut i to presidentvalg på rad.

Obama har to ganger vunnet i delstater som tidligere har hatt et relativt tydelig konservativt flertall, blant dem Virginia, Florida, Colorado og Nevada. Utviklingen i USAs befolkningssammensetning alene har allerede svekket det republikanske partiet, og for framtidige valgseire er det trolig en forutsetning å fenge minoritetsgrupper i langt større grad.

- Demografien endres. Det er ikke et tradisjonelt USA lenger. Det hvite etablissementet er nå minoriteten, utbrøt den konservative Fox News-kommentatoren Bill O'Reilly under valgsendingen i natt.

Han sikter til et minkende antall gamle, hvite menn fra landsbygda, som, noe forenklet, har vært republikanernes grunnfjell. Parallellt har demokratene tiltrukket seg ulike minoriteter og fått dem til stemmelokalene, og har et stort flertall blant kvinner og sosialliberale unge velgere i byer og forsteder, totalt sett en blokk som kan vokse jevnt og trutt framover.

- Partiet må innse at det er for gammelt, for hvitt, for mannstungt og at det er nødt til å finne ut hvordan man skal ta igjen den demografiske utviklingen før det er for sent. Partiet vårt må legge ned masse arbeid om vi har tenkt å være konkurransedyktige i nær framtid, sier Al Cardenas, en mangeårig partipamp og sjef for American Conservative Union.

- Republikanerne har gjort en patetisk jobb med å nå fargede («people of color», red.anm.). Det er noe vi er nødt til å jobbe med. Det er en gruppe mennesker som ærlig talt burde vært hos oss basert på den ekte konservatismen,mener også Mike Huckabee, som stilte som presidentkandidatet i primærvalget i 2008.

- Må ta slutt Flere kjente konservative, som John McCains tidligere valgkampsjef Steve Schmidt, tar på sin side til orde for å støte fra seg de mest ekstreme republikanske stemmene, som den hatske (men svært populære) radioprateren Rush Limbaugh og skandalemaker Donald Trump.

- Det må ta slutt. Lederne i partiet må slå ned på det. Konservatisme er en seriøs filosofi om å styre landet, den burde ikke bli definert ut fra trofastet til alle de sprø uttalelsene fra snakkeradio-personligheter eller reality-tv-programledere, sier Schmidt.

Også han mener tiden er inne for en «borgerkrig» i partiet for å luke ut det han ser på som useriøse elementer.

Samtidig mener mektige republikanere at partiet gjorde en tabbe da det nominerte en relativt sentrumsorientert kandidat som Romney, som strevde med å engasjere det kristenkonservative grunnfjellet.

- Det er definitivt en følelse at det ville vært bedre å nominere en konservativ med en tydelig ovebevisning, sier Ralph Reed, en nestor i den konservative bevegelsen, til New York Times.

Med et fortsatt republikansk flertall i Representantenes hus, kommer partiet også internt til å streve med forsterkede beskyldninger om obstruksjon av alle iniativer som stammer fra demokratene.

- Jeg tror det beste for landet er om republikanerne taper presidentposten to ganger på rad, slik demokratene gjorde under Ronald Reagan, og at de må gjennom den samme typen revurdering og reformasjon som demokratene gjorde under Bill Clinton da partiet ble skyvd trygt inn mot sentrum-venstre, skrev den liberale New York Times-kommentatoren Thomas Friedman i går, før valgresultatet ble klart.

Trodde ikke på reprise «2008 var ingen øvelse», skriver Politico, som mener republikanerne bommet grovt på to antagelser de har dyrket de siste månedene:

• At den dårlige økonomien sammen med mindre entusiasme i Obamas viktigste velgergrupper ville gi dem valget på et sølvfat.

• At hvite velgere denne gang ville utgjøre en større andel av velgerne som faktisk ville stemme, mens svarte velgere ikke ville møte opp i noe i nærheten av antallet de bidro med for fire år siden.

Ingenting av dette stemte. Obama ligger an til å vinne selv i Florida, som sliter med en arbeidsledighet på 8,7 prosent og var forventet å tilfalle republikanerne.  Det skjer trolig med hjelp fra nettopp en høy andel svarte og latinamerikanere, grupper Obama har et overveldende flertall i.