- Nå er det plutselig min jobb å være aktor

Enke Bibiche Olendjeke trodde hun skulle bli dollarmillionær, men er villig til å fire på kravene for å få penger hun sårt trenger.

AVGJØR: Bibiche Olendjeke er enke etter avdøde Abedi Kasongo. Nå er hun også blitt kvinnen som bestemmer når Tjostolv Moland og Joshua French kan reise til Norge. Foto: Tore Bergsaker
AVGJØR: Bibiche Olendjeke er enke etter avdøde Abedi Kasongo. Nå er hun også blitt kvinnen som bestemmer når Tjostolv Moland og Joshua French kan reise til Norge. Foto: Tore BergsakerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): I bilen forteller Dagbladet Bibiche Olendjeke om torsdagens forhandlingsmøte i Kinshasa. Der ble norske og kongolesiske myndigheter enige om at Tjostolv Moland og Joshua French kan overføres til Norge bare de blir enige med de etterlatte etter sjåfør Abedi Kasongo om en kompensasjon.

Olendjeke er enke etter Kasongo. Hun vil avgjøre om de to nordmennene kommer hjem.

— Dette er helt nytt for meg, jeg må tenke på dette til vi kommer fram, så kan jeg svare deg da, sier hun.

Hun sitter taus i passasjersetet og ser på livet langs veien like utenfor Kisangani.

Les også: - Forventer betydelig mindre enn 21 års fengsel

Resignert Vel framme tar hun opp tråden.

— Dette bekymrer meg veldig. Og jeg som trodde at dette var løst. Det virker som den kongolesiske staten har resignert og lagt hele byrden på mine skuldre. Nå er det plutselig blitt min jobb å være aktor i denne saken. Jeg trodde myndighetene hadde gjort denne jobben, sier hun.

I rettssaken ble hun personlig tilkjent 3 millioner dollar (ca. 18 millioner kroner). Hun trodde saken var løst med det.

— Jeg er villig til å diskutere. Hvis vi starter forhandlinger, vil vi nok finne en middelvei som alle kan leve med.

— Det er ikke lett å bestemme seg for et beløp. Vi må huske på at jeg har et barn på to og et halvt år. Disse pengene skal forsørge henne til hun er voksen. I tillegg har jeg fem andre barn å passe på etter Abedi. En venn av enka minner henne på at løsninger handler om at alle må gi og at ingen får viljen sin og blir helt fornøyde.

— Det er sant. Vi skal nok bli enige, sier hun.

Trangt Men for Olendjeke er det ikke nok å bli enig med familiene til Moland og French.

— Jeg vet at jeg nå er i en nøkkelrolle, men likevel er ikke dette bare opp til meg. Jeg må møte resten av familien til Abedi. Høre på dem, og så får vi ta en beslutning. Det vil ikke bare bli lett, sier hun.

For internt i familien har erstatningen i horisonten allerede skapt urolig vær. Hjemme er det blitt trangt etter at slekt fra hele landet ble klar over at det kunne bli penger å hente.

— I mitt lille hus bor det nå tre voksne i tillegg til meg og barna. Hvordan skal jeg bli kvitt dem? De kommer ikke til å reise før de har fått det de mener er sin del av erstatningen.

Det begynner å haste for enka. Hun sier at hun ikke klarer å leve på de 200 dollarene hun mottar fra den norske Dina-stiftelsen. Hun tar småjobber og låner penger av venner og kjente.

— Jeg har mange munner å mette. På mandag begynner skolen, og jeg aner ikke hvordan jeg skal skaffe skolepengene de ber om. Slik det ser ut nå, får ikke barna begynt på skolen i høst, forteller hun.