Nå er det rekordbillig å låne penger i Norge

På grunn av uventet rentekutt i eurosonen.

- BYTT BANK: Forbrukerdirektør Randi Flesland sier at det ikke er noen grunn til at de store bankene skal ha høyere renter enn de små. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- BYTT BANK: Forbrukerdirektør Randi Flesland sier at det ikke er noen grunn til at de store bankene skal ha høyere renter enn de små. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det uventede rentekuttet i eurosonen kan bidra til at renta i Norge holder seg nær et rekordlavt nivå i flere år.

Bare én gang siden årtusenskiftet har det vært billigere å låne penger i Norge enn nå, skriver Aftenposten.

I år ligger det an til at den reelle lånekostnaden bare blir 0,7 prosent av lånet. Etter at Norges Banks rentepolitikk ble lagt om i 1999, er det bare i 2010 at den reelle lånekostnaden har vært lavere.

Statistisk sentralbyrå (SSB) spår at realrenta etter skatt vil stige til 1 prosent neste år og i 2016, før den deretter vil falle til 0,8 prosent i 2017.

Det er den uventede nedsettelsen av styringsrenten til Den europeiske sentralbanken fra 0,15 til 0,05 prosent som smitter over på Norges Bank og etter alt å dømme sørger for at det vil ta lengre tid før renta settes opp i Norge.

Mange økonomer deler SSBs syn. Både sjeføkonom Steinar Juel i Nordea og seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener at en økning av den norske styringsrenta ikke kommer før tidligst i løpet av 2016. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank vil ikke utelukke at renta kan bli satt ned i 2015.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer