Nå er det så tørt at melkebilene må levere vann - til kuene

Som følge av tørkesituasjonen har over 500 melkebønder fått tilbud fra TINE om å få tilkjørt vann til seterdriften.

VANN: Nå fyller TINE melkebilen med vann for å hjelpe bøndene i en den desperate tørkesituasjonen som pågår i Sør-Norge. Foto: TINE
VANN: Nå fyller TINE melkebilen med vann for å hjelpe bøndene i en den desperate tørkesituasjonen som pågår i Sør-Norge. Foto: TINE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bilene kjører ut vann slik at kyrne kan være på utmarksbeite lengst mulig, i tillegg til å spare mer vinterfor.

TINE har satt i gang en ordning der melkebilene fylles med vann som kan brukes til både vasking av melkeanlegg og melketanker. Da slipper bøndene å ta kyrne ned fra utmarksbeite tidligere enn planlagt.

- Vi har stor sympati med bøndene som nå opplever en vanskelig situasjon og arbeider kontinuerlig med å følge opp situasjonen, sier direktør for kommunikasjon og bærekraft i TINE, Lars Galtung i en pressemelding.

Sparer på fôret

Bøndene har hatt nok vann til dyra, men problemet oppstår når melkeanleggene skal vaskes. Da må det benyttes vann av drikkekvalitet. Som en konsekvens av tørke har tilgangen på rent vann vært liten flere steder.

I stedet for at bøndene må kjøre helt ned til gården for å ha vann til å vaske melkeanleggene, får enkelte nå hjelp til å få vannet opp på setra. Ifølge Kommunikasjonsrådgiver Mimmi Granli Jensen i TINE, vil kyrne kunne være lenger på setra og på den måten spare på vinterfôret.

- Vi samarbeider med brannvesenet ved at vi henter vann på steder de har godkjent og kjører det videre til bøndene. I første omgang gjelder det Gudbrandsdalen, Nord-Østerdalen og Valdres, sier Jensen til Dagbladet.

Tørkekrise
Siden midten av mai har tørken stått på som verst. I snart to måneder har bønder i agderfylkene i sør, til sentrale deler av Østlandet og oppover til Hedmark og Oppland vært hardt ramma av krisa.

Mens husdyrbøndene sliter med å skaffe fôr til dyra sine, fortviler kornbønder over ødelagte og små avlinger.

Mange bønder har allerede, eller må vurdere å slakte dyra sine som en konsekvens av tørkesituasjonen.

Bøndene sliter
Tørke er ikke et nytt fenomen i Norge. Forskjellen fra tidligere tørkekriser til nå, er at hele landet blir ramma av situasjonen.

Lars Petter Bartnes, leder i Bondelaget, er selv bonde og forteller at han aldri har opplevd liknende. Det sies at 1947 er det året som kan måle seg med årets tørke, legger han til.

I bondelaget renner henvendelser fra fortvilte bønder inn daglig.

- De som ringer inn søker råd. Mange er fortvila over situasjonen. Livsverket oppfattes som trua for enkelte, også har noen spørsmål om økonomien, forteller Bartnes til Dagbladet.

Alternative måter å fôre dyra på er noe bøndene må se ekstra nøye på framover. Dette kan være med på å redde flere dyr fra slakt.

Samarbeid

Norsk Landbruksrådgiving, Bondelaget, landbruksdepartementet og andre har iverksatt en rekke tiltak

TINE utarbeider daglige rapporter på hvor mye melk som produseres, og så langt leveres den melka som markedet har behov for. Utfordringen ligger fram i tid hvis den dårlige fôrsesongen fortsetter.

- Våre fôringsrådgivere følger opp våre bønder for å sikre avling og best mulig vinterfôr, ut fra dagens scenario og tiden framover med tanke på avlingene. Vi innkaller også til felles rådgivingsmøter. På Østlandet møter bøndene i hundretall for å få mer kunnskap og innsikt om å møte utfordringene varmen bringer, sier Galtung.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer