Nå er det slutt for Fabian Stang som ordfører: - I dag kunne jeg tute på en idiot i trafikken, det har jeg ikke gjort på åtte år

Måtte gi kontornøklene til SV og Marianne Borgen i dag. Nå er han bare en vanlig politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter åtte år i ordførerstolen måtte Fabian Stang nå gi nøklene til kontoret til SVs Marianne Borgen.

- Velkommen til gards, Marianne!, sa Stang og omfavnet Borgen da hun ankom ordførerkontoret.

Høyre-bastionen Oslo brast under valget og nå rykker de røde og grønne politikerne inn i Rådhuset. Nå er ikke Fabian Stang lenger ordfører. Han er bare en vanlig politiker.

- Det er en veldig spesiell dag. Nå kjørte jeg den lille bilen min inni i byen i dag og da var det en idiot i trafikken. Da kunne jeg tute, det har jeg ikke gjort på åtte år. Det var ganske befriende, sier den avtroppende ordføreren til pressen.

Tips og triks Stang ga blomster og tips og triks til Borgen på ordførerkontoret. Blant annet pekte han ut sofaen hvor hun nok må ligge litt i de lange overtidstimer. Og et pledd hun kunne varme seg på.

Stang kom også med et aldri så lite spark til det nye byrådet, og deres planer om å omdøpe seg til «byregjering».

- Byrådet la fram en spennende erklæring i går, men det kan virke som om de har glemt at ordføreren er den virkelige sjefen. Hvis byrådet blir for opptatt av å være regjering, må du huske på at du er president. Nå er nøkkelen din, sa Stang til sin etterfølger.

- Er meg selv Begge lo da Fabian overrakte et pledd til mannen til Borgen, mannen som må ligge hjemme og vente mens Borgen jobber overtid. For nå skal SV-politikeren hoppe etter Stang.

- Jeg må si takk til deg, Fabian, du har vært en god ordfører for hele denne byen. Det er med respekt og ydmykhet jeg tar over ordførerkjedet, sier Borgen.

- Hvordan skal du klare å bli like populær som Fabian Stang? spør en journalist.

- Nei, det vet jeg ikke om .... Jeg må bare være meg selv, sier Borgen.

Dette er Oslos nye byregjering.

Gir seg ikke Marianne Borgen blir Oslos nye ordfører, mens vareordføreren blir Ap's Khamshajiny Gunaratnam.

GAVER:  En solpute, et pledd, blomster og ordførerkjedet var noe av det Fabian Stang overrakte Marianne Borgen i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GAVER: En solpute, et pledd, blomster og ordførerkjedet var noe av det Fabian Stang overrakte Marianne Borgen i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Før det ble klart at Ap tok varaordførerstolen, ymtet Fabian frampå at han kunne ønske seg den. Høyre er Oslos andre største parti, og Fabian påpekte tradisjon med at det andre største partiet fikk vara-stolen. Slik gikk det ikke.

- Det rare med en slik vemodig dag er at det selvfølgelig er litt trist, men det er også litt befriende. Det er en beinhard jobb og jeg har jobbet veldig hardt i åtte år, sier Stang til Dagbladet.
 
- Litt trist, også befriende Men han skal ikke ut av politikken. Fabian Stang fortsetter på heltid som leder for bystyrets helse- og sosialkomité. I dag rakk han også å levere et lite spark mot den nye byregjeringas bilfrie sentrum.

- Jeg er glad i bilen, men jeg håper den blir utslippsfri så snart som mulig. Da blir det problemet løst. Jeg tror det er bedre å ta for seg gate for gate sånn at det blir lettere å ta seg fram for syklister og gående. Men det er ikke sånn at noen kjører frivillig inn til Oslo sentrum i dag, sier Stang.

Han påpeker at den nye byrådsplattformen inneholder mange formuleringer som vi skal «vurdere», «prioritere» og «sjekke mulighetene for».

- Jeg tror kanskje MDG blir litt lei seg når de skjønner at vurdere ikke nødvendigvis betyr utføre, påpeker eks-ordføreren.