Nå er det slutt på 30-gradene

Drammen er hetebyen - mens trønderne kan få nysnø på onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Statsmeteorolog Børje Johansson finner fem tropenoteringer også i kveld når han summerer opp mandagens temperaturer: Notodden 31,1 - Kongsberg 30,9 - Byglandsfjord 30,4 - Hakadal 30,2 og Drammen 30,0 greide alle den magiske tropegrensen på 30 pluss på ukas første dag.

- Men nå er det slutt på tropetemperaturene så langt vi kan se framover, sier statsmeteorologen til Dagbladet.no.

Og dermed kan Drammen smykke seg med tittelen Norges varmeste by. Ingen andre byer, steder eller meteorologiske målepunkter har hatt fire dager med tropevarme i juni.

- Noen steder på Sørlandet vil nok oppleve 27 - 28 grader også tirsdag. Men det blir kjøligere over hele landet de kommende sju-åtte dagene - også i Midt-Norge og i nord der forsmaken på sommeren ennå ikke er kommet.

- Jeg kan for eksempel ikke love folk i Tromsø noe særlig bedre enn de fem - seks plussgradene de har hatt. Trøsten for tromsøværingene får bli at trøndere må belage seg på noen enda kjøligere dager. I Trøndelagsfylkene ligger det an til nysnø fra 800 til 1000 meters høyde, sier statsmeteorologen etter det siste overblikket på prognosene.

Varmest siden 1937

Noen tropenatt - over 20 grader mellom klokka 20 og 08 - blir det ikke under denne hetebølgen. Meteorologisk institutts eget målepunkt på Blindern i Oslo var nærmest med 19,8 grader som kjøligste temperatur natt til mandag.

Det er likevel den høyeste nattemperaturen i hovedstaden i juni siden målingene startet i 1937. Tidligste tropenatt i Oslo noen gang er 1. juli 1997 med 20,2 grader.

TROPEVARME:  Henrik, Vetle og Herman har fått med seg sommerens første tropevarme i Fiskevollbukta i Oslofjorden. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix.
TROPEVARME: Henrik, Vetle og Herman har fått med seg sommerens første tropevarme i Fiskevollbukta i Oslofjorden. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix. Vis mer

Og tidligste dag med tropevarme i Norge er 14. mai 2000 da Kongsberg fikk 30,0 pluss.


Nytt sesongsvarsel fredag

Sesongvarselet fra 15. mai for hele juni, juli og august gir gode utsikter for ferien og sommeren over det meste av landet.

Nå fredag 15. juni kommer et nytt sesongvarsel - for juli, august og september.

- Arbeidet er godt i gang, og det skal være klart utpå kvelden. Vi er spente, sier statsmeteorolog Børje Johanson.

Og han er ikke aleine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer