Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er det slutt på lyspæra

Thomas Edison oppfant den i 1879. EU slukker den i dag.

 SLUKKES:  Fra i dag er det slutt på den gamle glødelyspæra. Foto: COLOURBOX
SLUKKES: Fra i dag er det slutt på den gamle glødelyspæra. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den vanlige lyspæra, den vi har skrudd inn og latt gløde i noen generasjoner, går nå inn i det evige mørke. De produseres ikke mer.

Fra og med i dag står en mengde andre alternativer i kø, lyskilder som ifølge forståsegpåere gir mer lys for mindre energi.

Det er EU som har kommet med denne lyse ideen. De er beskyldt for å være høye på pæra med sine utallige påbud og bestemmelser, men akkurat når det gjelder glødelyspæra, så kan kritikerne spare seg.

Dette skal gjøre godt for moder jord. Strømmen som brukes til en slik pære går nemlig stort sett til å produsere varme, og ikke lys. Nå er det LED, sparepærer, halogen og lysrør som skal sikre ei lysende framtid.

50 000 brenntimer Roar Hugnes i det statlige energi- og miljøforetaket Enova har dette å si:

- LED er på full fart inn i alle norske hjem. Dette lyset har en levetid på normalt 50000 brenntimer eller mer. Dette er 50 ganger så mye som en tradisjonell lyspære. LED-pæra går også sparepærenes levetid en lang gang, sier Hugnes.

Den nye lysteknologien gjør at nordmenn kan kutte strømmen som går til lys med 80 prosent. LED overgår sparepærer i levetid, men også sparepærer er svært energieffektive, mener Enova.

Siden 2009 Allerede i 2009 begynte EU-forbudet mot den gamle lyspæra å virke, uten at folk flest har merket så mye til det. Muligens finner du noen i butikkhyllene fortsatt, men mest sannsynlig er det tomt.

Det betyr at naboen, han som gir blaffen i miljøet, har hamstret og kjøpt det som var igjen. Og her har vi bekreftelsen:

- Vi ser en klar økning i salget av alle typer glødepærer den siste måneden. Vi har doblet salget av alle typer og styrker så langt i august i forhold til de siste fire månedene, sier Camilla Tully, kommunikasjonsrådgiver i Clas Ohlson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media