Nå er det vel nok?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Regjeringen Bondevik befinner seg klemt mellom en stein og noe hardt i sin behandling av det som er blitt til Telianor-skandalen. Nå har statsrådene Fjærvoll og Rosengren sittet i samtaler i mer enn ni timer, uten å bli enige. De møtes igjen i dag. Jo lenger det går uten at Rosengren godtar Bondevik-regjeringens oppfatning om at styrevedtakene i møtet den 8. desember er fattet i strid med aksjonæravtalen, jo sterkere fester inntrykket seg av at informasjonen Stortinget har fått om dette, ikke er fullstendig. Eller feil.
  • I går innkalte regjeringen på nytt de parlamentariske lederne til en orientering. Etter orienteringen var Carl I. Hagen blitt enda mer sjokkert. Jan Petersen var alvorlig og dypt bekymret for milliardene som fordunster etter hvert som skandalen utvikler seg og tilliten til selskapene synker som en stein. Men holdningene i Stortinget hadde helt tydelig strammet den kompromissvillige regjeringen kraftig opp. Samferdselsminister Fjærvoll sa i går kveld at svensk anerkjennelse av aksjonæravtalen og nulling av styrevedtakene er et ufravikelig krav. Problemet er at det er et krav Rosengren ikke vil innfri, ettersom han også står under press.
  • Det er sikkert viktig og riktig at Stortinget innkalles til orienteringer, men det styrker inntrykket av at regjeringen mangler kontroll og styring i situasjonen. På møtet i går ble de parlamentariske lederne orientert om de muntlige skissene Rosengren har lagt fram for statsråd Fjærvoll. Innholdet i disse forslagene slo ingen sprekker i enigheten om å kreve svensk anerkjennelse av aksjonæravtalen. Men det er all grunn til å spørre hvordan det har vært mulig å havne i den alvorlige situasjonen som Stortinget stadig må orienteres om.
  • I går sa Sveriges statsminister Göran Persson at han er i tvil om telefusjonen lar seg gjennomføre. Årsaken til at det ikke er samtaler om en vennskapelig skilsmisse som nå føres, må være partenes frykt for å bli sittende med den digre regningen. Det spørs om det er noen vei utenom. Det kan bli dyrere å forlenge skandalen. For nå er det vel snart nok?