Nå er dette blitt virkelighet

Her snakker afghaneren og amerikaneren sammen på forskjellige språk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Du husker kanskje NetCom-reklamen fra 2000, der en gutt går seg bort fra foreldrene sine i Marrakesh (se video øverst i saken).

Når han dumper inn i to politimenn, løser situasjonen seg ved at politimannen skrur over på «norsk» på telefonen sin og dermed kan de to snakke med hverandre ved hjelp av direkteoversetting fra arabisk til norsk og norsk til arabisk.

Framtida er trådløs, het det i reklamen. Og nå er framtida iferd med å bli virkelighet for amerikanske soldater i Afghanistan.

Rask oversetting En gruppe forskere ved National Institute of Standards and Technology (NIST) i USA har gjennomført et prosjekt der en amerikansk soldat snakker engelsk inn i sin smarttelefon. Denne telefonen transkriberer så talen til tekst, denne teksten oversettes til pashto - det mest utbredte språket i Afghanistan - før det gjøres om til talespråk igjen.

Dette skjer så raskt at to personer kan ha en «normal» samtale, der den ene snakker engelsk og den andre pashto.

Oversettingsprogrammet har vært gjennom 25 forskjellige scenarier, der amerikanske veteransoldater har bidratt for å vurdere kvaliteten. Alt fra sjekk av biler, kommunikasjon av viktig informasjon som hvor lenge elektrisitet vil være tilgjengelig hver dag, medisinsk assistanse og militært samarbeid, har blitt evaluert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer