Nå er dette forbudt

Etter at Stian Engebretsen druknet, har den risikable svømmeøvelsen 21-åringen ble offer for, blitt forbudt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Offiserer på nivå med generalmajor Kjell Grandhagen visste ikke at øvelsen var utbredt i Forsvaret.

-  Ikke før etter ulykken, en ulykke som ikke skulle ha skjedd, fikk jeg høre om disse øvelsene. De ble umiddelbart forbudt i Forsvaret. Jeg har også tenkt tilbake på min 31 år lange karriere, og jeg kan aldri huske at jeg har sett eller vært med på slike svømmeøvelser, sier Grandhagen.

I går vitnet han i Nord-Troms tingrett i saken der to offiserer står tiltalt etter at Stian Engebretsens (21) druknet i Langvatn 2. juni i fjor.

Ingen har reagert

-  Min vurdering er at dette øvingsmomentet, slik det ble gjennomført og under rådende forhold, var å gå ut over gjeldende sikkerhetsbestemmelser allerede da. Det er heller ikke en øvelse som bidrar til nødvendig kompetanse, sier sjefen for 6. divisjon.

Vitneprov som har framkommet i rettssaken, forteller at liknende øvelser var utbredt i Forsvaret. Forsvarets egne bilder dokumenterer det samme: Over flere år er det gjennomført øvelser der soldater og befal har vært nødt til å svømme med militærutstyr i kaldt vann - uten at noen har reagert.

Øvelse «Hardhaus»

En bildeserie i Forsvarets arkiver fra øvelse «Hardhaus» på Setermoen 29. oktober 2001 peker seg ut. På bildene ser man en rekke soldater med gevær og oppakning svømme over et vann i indre Troms for å bli kvalifisert stormsoldat og få en svart beret.

I Forsvarets sikkerhetsbestemmelser er slike svømmeøvelser ikke beskrevet, i motsetning til både bading og vading. I rettssaken står offiseren tiltalt for å ha brutt reglementet i forbindelse med vading.

Mye tyder på at det ved «Hardhaus»-øvelsen heller ikke ble tatt nødvendige sikkerhetsforbehold:

-  Dette er tatt på erindring, men så vidt jeg husker var det bare en mann i båten, og tauet var ikke påmontert flottører, sier Erik Skjerve, som er fotograf i Forsvarsforum, til Dagbladet.

Disse detaljene er blant dem som står sentralt i rettssaken.

TO ÅR FØR TRAGEDIEN: Søk i Forsvarets eget bildearkiv avdekker at svømmeøvelsene som ble forbudt etter Stian Engebretsens dødsfall, var utbredt i åra før - uten at noen reagerte. Bildet er fra Setermoen i Troms høsten 2001.