UTRYDDET:  En undergruppe av svarte neshorn, som lever i Vest-Afrika, er nå utryddet. Foto: AP Photo/The Plain Dealer/Scanpix
UTRYDDET: En undergruppe av svarte neshorn, som lever i Vest-Afrika, er nå utryddet. Foto: AP Photo/The Plain Dealer/ScanpixVis mer

Nå er disse neshornene utryddet i Afrika

IUCNs oppdatering av rødlista viser at hele 25 prosent av verdens pattedyr er utrydningstruet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er International Union for Conservation som lager rødlista over verdens utrydningstruede dyrearter, og siste oppdatering viser av en av fire av verdens pattedyr har havnet på denne lista.

- Denne oppdateringen byr på både gode og dårlige nyheter for mange arter verden over. Vi har kunnskap om at det å bevare dyrearter fungerer om det blir gjort i tide. Men uten sterk politisk vilje med målrettede tiltak og tilstrekkelige ressurser, kan naturens underverk og dens formål være tapt for alltid, sier direktør Jane Smart i IUCN Global Species Programme.

På rødlista finner vi blant annet flere neshornarter. En undergruppe av svart neshorn i Vest-Afrika er trolig utryddet, opplyser organisasjonen.

I tillegg er det nordlige hvite neshornet, en undergruppe av den typen neshorn i Sentral-Afrika, nesten utryddet. Det siste javaneshorn har trolig lidd samme skjebne.

Ulovlig jakt Det positive er at det totale antall svarte og hvite neshorn har økt, men noen av artene har vært svært utsatt for snikskyttere som er på jakt etter deres verdifulle horn, som lenge har vært en ettertraktet ingrediens i tradisjonell, asiatisk medisin.

Det skal også være folk som tror at hornene kan kurere kreft. Etterspørselen etter horn er så stor at kiloprisen ligger på rundt 20 000 kroner, ifølge IUCN.

Ifølge World Wildlife Fund (WWF) ble 333 neshorn ulovlig skutt og drept i Sør-Afrika alene .

De kriminelle nettverkene som står bak den ulovlige jakten på neshorn er godt organisert, og tar i bruk helikopter, nattkikkertutstyr, veterenæriske bedøvelsesmiddel og lyddempingsutstyr i jakten på dyrene.

— Dette er ikke noe typisk krypskytteri, og det gjør det vanskeligere å få den ulovlige jakten under kontroll, sier Jospeh Okori, sjef for WWFs neshornprogram i Afrika.

Ny populasjon På Madagaskar er det særlig reptilene som tynnes ut i rekkene. Hele 40 prosent av de landlevende reptilene er truet, ifølge IUCN. Blant de 22 reptilene som kategoriseres under «kritisk» på rødlista, finner man kameleoener, gekkoer, skinker (som er en øgleart) og slanger..

Et av lyspunktene i rapporten er at man har klart å gjenskape en ny, vill populasjon av Przewalskihesten, som døde ut i vill tilstand på 60-tallet. Rundt 13-14 hester var igjen i dyrehagene, og etter å ha blitt avlet fram, er det nå en vill populasjon på om lag 300 dyr.

Blant artene til havs er det særlig tunfisken som står i fare for å bli utryddet. Fem av åtte tunfiskarter er i faresonen.

TILBAKEFØRT:  Przewalskihesten har gjenoppstått som vill populasjon etter årelang avling på noen å, tamme dyr i dyrehagene. Den ble utryddet som vill populasjon i 1966.Foto. EPA/LASZLO/Scanpix
TILBAKEFØRT: Przewalskihesten har gjenoppstått som vill populasjon etter årelang avling på noen å, tamme dyr i dyrehagene. Den ble utryddet som vill populasjon i 1966.Foto. EPA/LASZLO/Scanpix Vis mer