Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er drømmeprosjektet til Tesla-milliardæren ett skritt nærmere virkelighet

Testet hyperraske kapsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tesla-gründeren Elon Musk har satt seg et hårete mål om å revolusjonere personlig transport. I natt viste han fram prototypen av mye omtalte Hyperloop.

Systemet baserer seg på lange rør der passasjervogner dyttes til nær lydens hastighet ved hjelp av solenergi, vakuumkrefter og magneter.

Rørene vil være løftet over bakken med master hver 50. til 100. meter, og vognene inne i hyperloopen skal etter planen reise i en hastighet på svimlende 1287 kilometer i timen. Det vil si at en tur fra Oslo til Trondheim i teorien vil ta under 25 minutter, med den menneskelige rørpost-teknologien.

- Redefinerer framtiden Demonstrasjonen, som fant sted på Hyperloop Technologies testbane utenfor Las Vegas natt til torsdag norsk tid, beskrives som en suksess.

- Vi vil jobbe for å redefinere framtiden for transport, ved å tilby et mer umiddelbart, sikkert, effektivt og bærekraftig høyhastighets transportsystem, sier Hyperloop-sjef Rob Lloyd i en uttalelse, ifølge The Guardian.

Men det er fortsatt en lang vei fram til målet om å sende menneskelig rørpost på tvers av amerikanske delstatsgrenser. 

Nattas Hyperloop-show var i virkeligheten bare en test-motor som dyttet en slede i full fart inn i sanddynene, da selskapet fortsatt ikke har ferdigstilt et godt bremsesystem. Testen er likevel et tidlig tegn på at konseptet kan vise seg å fungere, og selskapet planlegger å gjennomføre en test i full skala innen utgangen av året. 

- Dobbelt så raskt som fly Det var i 2013 Musk avslørte den ambisiøse planen om å skape et «femte transportsystem» - «Hyperloop» - som vil kunne gjøre pendlere og andre reisendes hverdag langt mer effektiv.

- Det man ønsker er noe som aldri krasjer, som er minst dobbelt så raskt som fly, som blir drevet av solenergi og som går kontinuerlig, så du aldri må vente på stasjonen, sa Musk under et intervju med Bloomberg i 2013.

Selskapets ingeniører har siden jobbet på spreng med å virkeliggjøre visjonen om persontransport gjennom rør i nesten overlydsfart, skriver NTB.

MENNESKELIG RØRPOST: Journalister og spesielt inviterte gjester fikk se Hyperloop Technologies'  testbane av det som best kan sammenlignes med et gedigent rørpostanlegg utenfor Las Vegas. Foto: Steve Marcus/Reuters/NTB Scanpix
MENNESKELIG RØRPOST: Journalister og spesielt inviterte gjester fikk se Hyperloop Technologies' testbane av det som best kan sammenlignes med et gedigent rørpostanlegg utenfor Las Vegas. Foto: Steve Marcus/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

I første omgang er planen å bygge Hyperloop-spor på den drøyt 600 kilometer lange strekningen mellom Los Angeles og San Fransisco. Dersom Musk lykkes med prosjektet vil reisen mellom de to byene ta 35 minutter, som er under halvparten av tida et vanlig passasjerfly bruker i dag. 

TEST-SLEDE: Selskapet testet onsdag denne prototypen av Hyperloop-vogna. Foto: David Becker/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
TEST-SLEDE: Selskapet testet onsdag denne prototypen av Hyperloop-vogna. Foto: David Becker/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!