Nå er ekspertene enige. Her er den nye Maradona.

Han var U-20-VMs store stjerne. Barcelona har priset ham til over en milliard kroner. Den 18 år gamle argentineren Lionel Messi spås en lysende karriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BUENOS AIRES (Dagbladet): Mange har fått det belastende kallenavnet «den nye Maradona» klistret på seg, men ingen har noen gang klart å leve opp til det.

I den nylig 18 år gamle argentineren Lionel Messi har fotballverdenen - ikke minst den argentinske - funnet et nytt ikon. En ny Maradona. Og denne gang er det enighet om at sammenlikninga holder.

Sukkersøtt

Alle taler sukkersøtt om Lionel Messi, også utenfor Argentinas grenser. Barcelonas stjernespiller Ronaldinho har sagt:

-  Han er min lillebror.

Italienske Inters president, Massimo Moratti, har innrømmet:

-  Bare for ham ville jeg begi meg ut i vanvittige transfersummer.

I Argentina kom sammenlikninga med Maradona for alvor fram i løpet av sommerens U-20-VM i Nederland, som Argentina vant - med Messi som toppscorer og absolutt toppstjerne.

Og nå kreves det at landslagssjef José Pekerman, tross Messis unge alder, tar ham ut i Argentinas ordentlige VM-tropp, som allerede har kvalifisert seg til VM i Tyskland neste år.

Den knapt 1,70 meter høye Lionel Messi, med sitt rakkeraktige ansikt og ballberøringer som minner om den kjente landsmannen Diego Maradona, tar oppstyret med ro.-  Naturligvis er det smigrende å bli sammenliknet med de beste, men jeg mangler mye, sier han.

Veksthormoner

Berømmelsen er kommet svært hurtig. Inntil nylig var han et ytterst lovende talent, men i U-VM overskygget han alt og alle. Utover å være hjernen bak Argentinas femte ungdomsverdensmesterskap ble han toppscorer med seks mål, og vant dessuten Gullballen som turneringas beste spiller - foran Lyns og Manchester Uniteds Obi Mikel.

Men veien til berømmelsen har vært lang og fylt med problemer.

I to et halvt år fikk han behandling med veksthormoner. Fotballteknikken var sublim, men det manglet saft og kraft.Da de argentinske klubbene Newell\'s Old Boys og River Plate ikke ville ta ansvaret for de 900 dollarene i måneden behandlingen kostet, tok Jorge Messi affære.

Faren, som i flere år brukte hele sin lønn fra arbeidet på et jernverk på sønnens behandling, bestemte seg for å akseptere et tilbud fra FC Barcelona. Klubben som tok Lionel Messi til seg som 13-åring.

Vokst 30 cm

Hver kveld i de første 30 månedene i Spania sto Lionel Messi selv for sprøyteinjeksjonene i beina sine.

Og nylig fikk lidelsene og kampen for å bli konkurransedyktig sin belønning, i form av den første landslagstittelen.

-  Selv i de vanskeligste øyeblikkene har jeg ikke tenkt på annet enn å få sjansen til å spille fotball med de beste. Jeg har overkommet problemene, og VM-tittelen kompenserer for alle de tøffe stundene jeg har hatt med familien, sier Lionel Messi, som har vokst 30 centimeter - og lagt på seg atskillige kilo muskler - i løpet av fem år.

Han er takknemlig for at Barcelona trodde på ham hele veien.

Talentet førte sågar til at han ble den yngste debutant for Barcelona i den spanske ligaen. 16. oktober 2004 løp han på banen mot Albacete, i en alder av 17 år, tre måneder og 22 dager. Seinere samme sesong scoret han sitt første mål for klubben - også det mot Albacete. Målet ble berømt, fordi Messi feiret det sammen med Ronaldinho ved å sette seg på brasilianerens lår - som et bilde på far og sønn.

Messi har kontrakt med Barcelona fram til 2012, og en klausul om at han kan bli kjøpt fri for 150 millioner euro, altså godt over 1 milliard kroner.

-  For mye

Hvordan klarer man som 18-åring forventningspresset som oppstår i kjølvannet av alle målene og populariteten?

-  Jeg prøver å late som om det ikke skjer. Anerkjennelsen er deilig, men den er også flyktig.

-  Det er snakk om at du blir tatt ut til Argentinas vennskapskamp mot Ungarn i august. Hva synes du om det?

-  Det ville være utrolig. En av mine største drømmer er naturligvis å spille på landslaget. En annen å være med i et VM, men jeg skal ta ett skritt av gangen. Jeg har stadig lang vei til toppen, og massevis å lære.

-  Og sammenlikningen med Maradona?

-  Det er for mye. Diego var den aller beste, jeg har bare akkurat begynt. Jeg prøver bare å ha det gøy, gjøre tingene så bra jeg kan, og simpelthen bare spille.

ARCELONA: Messi og Ronaldinho spiller på samme lag.
TRIUMF:Lionel Messi førte U-laget til Argentina til topps i verdensmesterskapet i sommer. Her hever han trofeet.
NYTT IKON: Argentinere har sluttet å vente på den nye Messias i fotballverdenen, de fant ham i Lionel Messi. Nå kjemper managerne om 18-åringens gunst.
POPULÆR: Lionel Messi poserer sammen med unge fans i Nederland.