Nå er Faiz tilbake på norsk jord

- Jeg er svært takknemlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Klokka 17.00, etter en drøyt tre timer lang flytur fra Roma, kunne Faiz Muradi (22) endelig sette beina på norsk jord igjen, etter å ha vært kastet ut fra Norge forrige tirsdag.

- Jeg er veldig glad for å være tilbake i Norge, sier en oppspilt og glad Faiz til Dagbladet på vei ut av flyet.

- Jeg takker alle støttespillerne og veteranene. De lot meg ikke være alene om denne kampen, og ga aldri opp, sier han.

- Gir meg troen tilbake Støttespiller Morten Ekeland, som har fulgt Faiz på reisen til Norge, sier han er veldig lettet over å ha fått vennen tilbake til landet.

- For ni dager siden våknet jeg opp og var trist og stormfull på vegne av nasjonen Norge. I dag kommer vi hjem og blir gratulert av mange ukjente mennesker. Det gir meg troen tilbake på at vi faktisk har endret noe, sier Ekeland.

Allerede før Faiz og Ekeland kom så langt som til bagasjebåndet, ble de to stoppet av en rekke ukjente personer som ønsket å gratulere dem.

Regjeringen snudde Dagen startet i 09-tida, da Faiz og støttespiller Morten Ekeland hentet 22-åringens innreisevisum på den norske ambassaden i Roma. Deretter gikk turen til Fiumicino-flyplassen, der de to gikk om bord på et SAS-fly til Oslo klokka 13.30.

I ankomsthallen på Gardermoen venter et stort pressekorps på Faiz, hvis sak skaper presedens i Norges behandling av asylsøkere. Mandag meldte Justisdepartementet at de har endret tolkning av den såkalte Dublin-avtalen slik at søkere som har tjenestegjort for det norske forsvaret i utlandet, skal få asylsøknaden behandlet i Norge.

For Faiz' vedkommende betyr det at han er hentet tilbake igjen til landet etter først å ha vært kastet ut. Det er enestående i Norges historie.

Etter at intervjuene med en rekke medier er unnagjort, går turen videre til Kristiansand og til slutt Mandal, der Faiz har hatt opphold de siste månedene før han ble kastet ut av landet. Der skal 22-åringen midlertidig bo hos Ekeland før han finner en mer permanent bolig.

- Når vi kommer til Mandal, venter en velkomstfest i restuauranten der jeg jobber, opplyser Ekeland til Dagbladet.

Faiz og Ekeland ble møtt av applaus da de kom gjennom porten til ankomsthallen på Gardermoen. Deretter fulgte en rekke gratulasjoner og intervjuer fra andre medier.

- Truet på livet Den siste uka har Faiz bodd på et katolsk hjem utenfor den søritalienske byen Lecce. Han fryktet å bli sendt videre til Hellas og derfra til Afghanistan, der han sier Taliban har truet ham på livet fordi han tjenestegjorde som væpnet tolk i den norske ISAF-styrken.

Slik ble det altså ikke, etter at regjeringen snudde og lot ham komme tilbake til Norge. Snuoperasjonen kommer etter massivt press fra støttegruppa Ekeland leder, samt en rekke veteraner fra Forsvaret som er opprørt over behandlingen Faiz har fått.

Egentlig ble Faiz forespeilet å være tilbake i Norge allerede i går, men det lot seg ikke gjøre. Ifølge hans advokat Arild Humlen skyldes det uenighet mellom ulike etater i statsforvaltningen - noe begge de berørte etatene Utlendingsdirektoratet og Politiets utlendingsenhet benekter. 

GRATULERES: Faiz gratuleres av mange ukjente ved ankomst - blant andre danske Jan Schultz. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRATULERES: Faiz gratuleres av mange ukjente ved ankomst - blant andre danske Jan Schultz. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer