SJIKANE:  Fartun Abdi ble kalt drittneger og getto. Foto: Privat
SJIKANE: Fartun Abdi ble kalt drittneger og getto. Foto: PrivatVis mer

Nå er Fartun forsont med naboene. - Han kom og sa unnskyld. Alle kan gjøre feil

Naboen har tatt posten hennes og kalt henne og barna for «drittnegere» og «ghetto». Nå har naboene skværet opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag skrev Aura Avis om Fartun Abdi fra Sunndalsøra som opplevde at naboen sjikanerte henne, hennes barn og hennes naboer i månedsvis. Abdi kom til Norge for 13 år siden, og har bodd i Sunndalsøra siden 2009. I dag jobber hun som helsefagsarbeider. 

Dagbladet plukket opp saken. Den har skapt stor debatt og er delt mer enn 1 000 ganger på Facebook.

Dagbladet har vært i kontakt med både Fartun og hennes naboer fredag ettermiddag. Naboen sier nå at de har skværet opp med Fartun og at de snakket sammen i et kvarters tid i går.

- Han kom i går kveld og sa unnskyld. Jeg sa at det var okey. Alle kan gjøre feil, og jeg vil bare være i fred. Nå kan vi leve videre her, og vi vil ikke flytte fra nabolaget og Sunndal som vi er så glad i, sier Fartun til Dagbladet.

- Uakseptabelt Ordføreren i Sunndal kommune mener at det som har skjedd er helt uakseptabelt. Han ønsker å komme i kontakt med Fartun. Han mener det er greit at folk forsoner seg, men at man ikke kan tolerere slik oppførsel i utgangspunktet.

- Jeg vil gjerne møte henne, og høre hennes historie. Foreløpig har jeg bare lest om det, og det hadde vært fint å ta en prat med henne. Det er jo helt uakseptabelt at noen blir utsatt for slik oppførsel og slike holdninger, sier ordfører, Ståle Refstie til Dagbladet.

300 flyktninger Sunndal kommune har tatt imot flyktninger siden 1986, og har i løpet av disse åra blitt hjem for mer enn 800 flyktninger. I dag bor 300 av dem fortsatt i Sunndal.

- Det er tungt når noe som dette skjer. Spesielt her, hvor vi har tatt imot flyktninger i så mange år, sier Retstie.

Siden mai har Fartun oppdaget at naboen hennes har tatt post fra postkassa hennes, og til de andre kvinnene med somalisk og eritreisk bakgrunn i nabolaget. I forrige uke la naboen ut et bilde på Facebook av det naboen mente var en feilparkering på fellesparkeringa til nabolaget. Denne bildeteksten fulgte innlegget:

VIL MØTE FARTUN: Ordfører i Sunndalsøra, Ståle Refstie, vil møte Fartun å høre hennes historie. Foto: Privat
VIL MØTE FARTUN: Ordfører i Sunndalsøra, Ståle Refstie, vil møte Fartun å høre hennes historie. Foto: Privat Vis mer

«Nye biler hver forbanna dag!!!!!!! dør til dør aksjon blir i kveld». Videre kommenterte naboen under innlegget at «Storrøra (sotrøra) har blitt til en ghetto uten like. Å jeg er drit lei frekke utakknemlige folk som lever av skattepengene mine».

«Drittnegere» Fartun forteller at hun og ei venninne parkerte på fredag, og da ropte naboen ut av vinduet at de måtte fjerne bilene og kalte dem for «drittnegere».

- Mitt inntrykk har vært at folk i Sunndal er positive til flyktningene som kommer hit, og blir en del av bygda. Men dette bør vi ta som et varselsignal. Flyktninger er den naturlig del av bybildet vårt, men når slike holdninger kommer for en dag, viser det at vi absolutt har noe å jobbe med, sier Refstie.

Politiet i Sunndal har vært i kontakt med naboen til Fartun etter at hun fortalte dem om saken.

- Vi ga da denne mannen en anmodning om at han måtte avstå fra å komme sånne ytringer, sier Hallvard Vermøy, lensmann i Sunndal. Hvis det blir noe mer av dette, så har vi bedt henne om å ta kontakt med oss på nytt. Dersom naboen fortsetter, blir det en straffesak hvor vi setter i gang med etterforskning, sier Hallvard Vermøy.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram