Nå er Finn Bertram (54) savnet

Finn Bertram Evensen fortalte om tida etter tsunamien til Dagbladet i 2005. Nå er han savnet etter nattas skipsdrama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi kan bekrefte at den savnede er Finn Bertram Evensen, 54 år, fra Straumsjøen i Vesterålen, sier operasjonsleder Halvard Haugseth ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt til Dagbladet.no.

Evensens navn er offentliggjort etter avtale med 54-åringens pårørende.
 

I går klokka 19.26 fikk politiet melding om at sjarken «Skarbak» var rent i senk av kjemikalietankeren «Doris» utenfor kysten av Fræna kommune i Møre og Romsdal.

Om bord var fiskeren Finn Bertram Evensen, som ifølge venner har vært flere uker ute på fiske.

Overlevde tsunamien 

Finn Bertram Evensen overlevde tsunamien i 2004. Han fortalte den dramatiske historien til Dagbladet, om bord på «Skarbak». I midten av februar, bare to måneder etter den katastrofale tsunamien som rammet Asia og Øst-Afrika og etterlot seg over 284 000 døde, var han tilbake på sjarken.

Les intervjuet med Evensen her.

Han fortalte at havgapet ga ham ro til å fordøye inntrykkene fra den skjebnesvangre morgenen i Patong, da bølgene la det thailandske ferieparadiset i ruiner.

Nå er Finn Bertram (54) savnet

- Jeg fikk ikke fred før jeg var i sjarken igjen, sa han.

Selv forsøkte han å redde mennesker han kom over etter at de enorme og kraftige bølgene slo innover strendene.

Mens han kjempet seg oppover stranda i vannmassene, kom han over en engelsktalende dame som var totalt utmattet. Hun bar på sin lille sønn, men klarte ikke holde ham over vannskorpa. Finn Bertram reddet dem i sikkerhet bak en murvegg. Seinere ville familien videre.

- Men så kom ektemannen hennes flytende forbi. Han klarte å komme seg bort til oss, han også. Da bestemte de seg for å prøve å komme seg tvers over strømmen. Jeg sa at de måtte følge meg siden jeg var kjent i området, men de gjorde ikke det. Jeg så jo at de ble knust, og det er noe som virkelig plager meg. At jeg ikke var mer bestemt på at de skulle følge meg, sa Evensen den gang.

Etter katastrofen i Thailand, og de harde minnene som hadde etset seg i hukommelsen, var han fast bestemt på ikke å gi opp yrket.

- Jeg gjorde som thailenderne, jeg kom meg i arbeid.

Døden nær flere ganger på sjøen

Under intervjuet med Dagbladet i 2005 fortalte han hvordan han hadde vært døden nær på sjøen flere ganger. Ikke minst under hvalfangst utenfor Svalbard. Ved en anledning iset master og skute til, og båten var nær ved å gå rundt på grunn av vekta.

SJØMANN: Finn Bertram Evensen jobbet på sjøen. Dagbladet intervjuet ham i sjarken etter tsunamien i 2004. Foto: KAJA BAARDSEN/DAGBLADET
SJØMANN: Finn Bertram Evensen jobbet på sjøen. Dagbladet intervjuet ham i sjarken etter tsunamien i 2004. Foto: KAJA BAARDSEN/DAGBLADET Vis mer

- Den krenget helt over på sida. Jeg hang i relingen og ingen hadde kontroll over skuta. Jeg var sikker på å dø. Men så datt brått isen av mastene, og skuta rettet seg opp, fortalte Evensen den gangen.

Med bunnen opp

Finn Bertram Evensens båt - en plastsjark bygd i 2001 - kom under slep til Harøysund litt før 23.30 i går kveld og bar preg av store skader etter kollisjonen. Styrhuset og skroget ble heist i land hver for seg. Sjarken var delt i to.

- Det er funnet flere løse gjenstander fra fiskebåten drivende i sjøen, blant annet plastkasser og innredning, sier Anders Bang-Andersen, pressetalsmann ved Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge, til Dagbladet.no.

Systemoperatør Øistein Olav Gramdal, som var om bord i Kystverket og Kystvaktas overvåkningsfly LN-SFT da kollisjonen skjedde, forteller at et hurtigruteskip var først på stedet.

- «Doris» var raske til å kaste ut en lysbøye da kollisjonen skjedde. Den ble liggende i området, og de andre skipene brukte den som utgangspunkt for søket. Første skip som kom dit, var hurtigruteskipet «Lyngen», sier Gramdal.

«Lyngen» satet en mobiliseringsbåt på vannet og startet søket etter overlevende. Sjarken ble ikke lenge etter funnet med kjølen opp.

- Jeg bakker alt jeg kan

Administrerende direktør Geir Mjelde i rederiet Utkilen forteller til Dagbladet.no at det til vanlig er mellom 14 og 16 om bord i tankskipet. «Doris» var på vei fra kontinentet til Elnesvågen for å laste.

- Det er en blanding av filippinere og nordmenn. Nå må de fokusere på det de skal gjøre, sier Mjelde.

Dagbladet.no kjenner til at de ved roret om bord på «Doris» og «Skarbak» hadde kontakt i de dramatiske minuttene før de smalt sammen i går kveld. Samtalen gikk på den åpne kanal 16 på det maritime VHS-sambandet. Samtalen startet rundt 19.20.

«Doris»: - Skal du slakke av, eller?

(…)

«Doris»: - Nå må du bakke.

«Skarbak»: - Jeg bakker alt jeg kan.

(Liten pause.)

«Skarbak»: - Nå smeller det.

Etter dette ble det stille.

Omsorgsfull mann

Ingen personer er observert i sjøen etter kollisjonen i går. Letingen ble først avblåst seint i natt, men ble gjenopptatt med full styrke i 08-tida i morges.

Ifølge en bekjent av Evensen leverte han fisk i Skudenes forrige uke.

- Han var i fin form da jeg så ham, like grei som alltid, forteller Tor Inge Jakobsen fra Skudeneshavn.

Jakobsen forteller om en omsorgsfull mann som tar vare på dem rundt seg. Han har ikke gitt opp håpet om å se Evensen legge til kai igjen.

- Det er godt samhold her. Ved dårlig vær tar folk godt vare på hverandre. Finn er en av dem som gjør det, sier Jakobsen, som selv hadde en far som levde av havet som fisker.

Søket fortsetter

Søket etter sjarkfiskeren fortsetter i dag med uforminsket styrke, med marinefartøy, sjøheimevernsbåter, redningshelikopter og frivillige båter.

I tillegg organiseres det nå strandsøk, der mannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret og Heimevernet deltar, ifølge operasjonsleder Haugseth.

- Det søkes også med undervannskamera fra KNM «Tyr», sier operasjonsleder Halvard Haugseth til Dagbladet.no.

Representanter fra rederiet reiser onsdag morgen til Molde, og videre til Elnesvågen i Fræna for å bistå mannskapet, skriver NRK.

- Vi ser svært alvorlig på det som har skjedd, og skal møte både mannskap og politi onsdag formiddag, sier Mjelde til kanalen.

Sitatene fra Finn Bertram Evensens intervju med Dagbladet i 2005 er publisert med familiens samtykke.

RENT I SENK: Sjarken «Skarbak» ble rent i senk seint i går kveld.
FANT RO PÅ SJØEN ETTER TSUNAMIEN: Finn Bertram Evensen fortalte Dagbladet i 2005 at havgapet ga ham ro til å fordøye inntrykkene fra den skjebnesvangre morgenen i Patong, da bølgene la det thailandske ferieparadiset i ruiner.
OM BORD: Finn Bertram Evensen var bosatt i Straumsjøen i Vesterålen. Her er han om bord i sjarken.
MANGE BÅTER I OMRÅDET: Det er mange båter involvert i søket etter den savnede fra «Skarbak». Nå er også strandsøk iverksatt.
SAVNET: Finn Bertram Evensen ble rammet av tsunamien i 2004.
HARDT SKADD: Fiskebåten - en plastsjark bygd i 2001 - kom under slep til Harøysund litt før 23.30 og bar preg av store skader etter kollisjonen. Styrhuset og skroget ble heist i land hver for seg.