Nå er Frp under MDG

Fremskrittspartiet blir passert av Miljøpartiet De Grønne i en partimåling for juni. Samtidig går Folkeaksjonen nei til mer bompenger kraftig fram.

NEDOVERBAKKE: Leder i Frp, Siv Jensen, må se at MDG nå får større oppslutning enn hennes eget parti. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NEDOVERBAKKE: Leder i Frp, Siv Jensen, må se at MDG nå får større oppslutning enn hennes eget parti. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Frp går tilbake 0,5 prosentpoeng, til en oppslutning på 7,2 prosent på målingen Norstat har gjort for NRK og Aftenposten.

I den samme målingen går MDG fram med hele 2,8 prosent og får en oppslutning på 9,2 prosent.

Måtte trippelsjekke tallene

Talsperson for MDG, Une Bastholm, sier til Dagbladet at de er svært fornøyde med den siste meningsmålingen. Oppslutningen er partiets sterkeste noensinne.

- Det er helt fantastisk. Vi måtte trippelsjekke tallene. Det er en seier for alle som skal arve kloden, sier Bastholm.

- Bompenger er den største saken nå, har dere tjent på det?

- Det gjør at vi får snakke om politikken vår og alt du får med bomringene i byene; bedre kollektivtilbud, bedre trafikkflyt, grønnere by og unger som kan sykle trygt til skolen. Målingen forteller to historier, det er en mobilisering rundt bompenger på begge sider. Og den forteller at mange er fornøyd, mener Bastholm.

I målingen er folk spurt om hvilket parti de ville stemt på, dersom det var kommunevalg i morgen. Høyre går merkbart tilbake, med 3,2 prosentpoeng og med tillit fra 21,1 prosent av velgerne. Tilbakegang rammer også Arbeiderpartiet som får 26,5 prosents oppslutning, tilbake 2,4 prosentpoeng fra tilsvarende måling i mai.

Bastholm mener Erna Solberg (H) allerede har vist svakt lederskap og gitt mange innrømmelser til Frp i Granavolden.

- Skal hun gi mer nå, abdiserer hun som regjeringssjef og blir en administrator.

FNB over sperregrensa

Samtidig, under gruppen «andre» i målingen, ligger FNB – Folkeaksjonen nei til mer bompenger, som får 4,8 prosents oppslutning på den nasjonale målingen.

Det er første gang FNB er registrert som eget parti på Norstats nasjonale måling, og ikke gjemt bort sammen med lokale lister og mindre partier i kategorien «andre». Partiet stiller kun lister i elleve kommuner og fire fylker ved høstens valg.

For de øvrige partiene i junimålingen er endringene mindre utslagsgivende. Senterpartiet løfter seg 0,9 prosent til 11,5 prosents oppslutning og KrF går opp 1 prosentpoeng og havner over sperregrensen med 4,3 prosent. Regjeringspartner Venstre faller derimot 1,5 prosent og ligger på 3 prosents oppslutning i målingen.

SV får 4,7 prosent oppslutning, tilbake 0,5 prosentpoeng fra forrige måling. Rødt ligger på stedet hvil, opp 0,1 prosentpoeng med en velgerstøtte på 4,4 prosent.

Undersøkelsen ble gjennomført fra 28. mai til 3. juni. Feilmarginen på målingen oppgis å være fra 1,3 til 3,3 prosentpoeng.