Nå er gullstandarden av meningsmålinger klar: Trump suser til topps

Nærmest dødt løp mellom Clinton og Sanders.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CLINTON, IOWA (Dagbladet): Den siste meningsmålingen før mandagens nominasjonsmøter i Iowa, som er startskuddet for primærvalgkampen i presidentkappløpet, er nå klar.

Meningsmålingen er utført av Iowa-avisa Des Moines Register og Bloomberg News. Den har i mange år vært sett på som gullstandarden for Iowa-meningsmålinger, og har truffet med alle vinnere i delstaten siden 1988 bortsett fra republikanernes Rick Santorum i 2012.

Akkurat nå viser den at Donald Trump vil vinne i Iowa, og det etter en ordentlig sluttspurt mot den andreplasserte Texas-senatoren Ted Cruz. Ved den forrige tilsvarende målingen var Trump tre prosentpoeng bak Cruz, men har nå tatt igjen rivalen.

- Han leder både nå blant den innerste kjernen av nominasjonsmøtedeltakere og de som er i grenseland. Det er det enhver kandidat ønsker, sier J. Ann Zelzer, som står bak målingen, til Bloomberg News.

I VINDEN: Meningsmålinga utført at Des Moines Register og Bloomberg News spår at Donald Trump vil vinne i Iowa, og det etter en ordentlig sluttspurt mot den andreplasserte Texas-senatoren Ted Cruz. Ved den forrige tilsvarende målingen var Trump tre prosentpoeng bak Cruz, men har nå tatt igjen rivalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I VINDEN: Meningsmålinga utført at Des Moines Register og Bloomberg News spår at Donald Trump vil vinne i Iowa, og det etter en ordentlig sluttspurt mot den andreplasserte Texas-senatoren Ted Cruz. Ved den forrige tilsvarende målingen var Trump tre prosentpoeng bak Cruz, men har nå tatt igjen rivalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Høy valgdeltakelse
Iowa er delstaten hvor Trump har hatt knappest ledelse på hovedkonkurrenten, Texas-senator Ted Cruz. Samtidig har partifavoritten og Florida-senator Marco Rubio knappet innpå fra sin tredjeposisjon.

I den ferske meningsmålingen får Trump en oppslutning på 28 prosent mot Cruz' 23 prosent og Rubios 15 prosent blant trolige deltakere på nominasjonsmøter. Trump leder også blant de som har oppgitt at de definitivt vil delta på mandag.

Cruz har lenge vært favoritt til å vinne delsaten Iowa, og tok over ledelsen på gjennomsnittsmålingene i desember. I januar kom imidlertid Donald Trump sterkt, og har fortsatt veksten siden.

Da Trump talte til potensielle velgere i småbyen Clinton langs Mississipi-elvas bredder på delstatsgrensa mot Illinois lørdag kveld, sa han klart i fra.

VALGDELTAKELSE: Meningsmålingenseksperter og analytikere har vært samstemte om at Trump vil tjene på høy valgdetakelse. En god del av hans velgerkjerne er ikke blant de som vanligvis stemmer ved valg. Det er også knyttet stor usikkerhet til om de virkelig vil stemme i årets primærvalg, selv om de har oppgitt det i undersøkelser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VALGDELTAKELSE: Meningsmålingenseksperter og analytikere har vært samstemte om at Trump vil tjene på høy valgdetakelse. En god del av hans velgerkjerne er ikke blant de som vanligvis stemmer ved valg. Det er også knyttet stor usikkerhet til om de virkelig vil stemme i årets primærvalg, selv om de har oppgitt det i undersøkelser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dere vet jeg leder stort i hele landet. Iowa er der jeg har minst ledelse, selv med over seks prosent. Det betyr at dere må komme dere på nominasjonsmøter og stemme. Om legen sier alt går under om dere reiser dere fra senga og dere har så og så høy feber, gå og stem uansett, sa Trump til applaus fra de drøyt 2000 oppmøtte i gymsalen på Clinton middle school.

Meningsmålingenseksperter og analytikere har vært samstemte om at Trump vil tjene på høy valgdetakelse. En god del av hans velgerkjerne er ikke blant de som vanligvis stemmer ved valg. Det er også knyttet stor usikkerhet til om de virkelig vil stemme i årets primærvalg, selv om de har oppgitt det i undersøkelser.

Mange er også spente på hvilken innvirkning Trumps boikott av Republikanernes debatt på Fox news søndag kveld, kan ha hatt på velgerne.
 
Selv om Trump leder på målingen, viser den også at Cruz fortsatt har gode muligheter til seier. Spesielt dersom det blir høy valgdeltakelse blant konservative kristne.

- Donald Trump kan vinne i Iowa. Tar vi med alle faktorene og kaster terningene på bordet, tror jeg Cruz vinner, sier tidligere valgkamp-strateg for Republikanerne, Stuart Stevens, til Des Moines Registrer.

LEDER: Selv om Trump leder på målingen, viser den også at Cruz fortsatt har gode muligheter til seier. Spesielt dersom det blir høy valgdeltakelse blant konservative kristne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEDER: Selv om Trump leder på målingen, viser den også at Cruz fortsatt har gode muligheter til seier. Spesielt dersom det blir høy valgdeltakelse blant konservative kristne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Trump har allerede en stor ledelse i delstatene New Hampshire og Sør-Carolina, som er de neste stoppene på veien i primærvalgkampen.

Nærmest dødt løp Blant Demokratene ligger det an til å bli kamp helt til målstreken. I den ferske målingen har Hillary Clinton en ledelse på 3,3 prosentpoeng på Vermont-senator Bernie Sanders.

Ledelsen er innenfor målingens feilmargin, og det er derfor statistisk sett «uavgjort» før Iowa-demokratene bestemmer seg på mandag.

Sanders har tatt kraftig innpå Hillary Clinton i Iowa de siste ukene, og leder klart i primærvalgets neste stopp New Hampshire.

- Vår kampanje har kommet veldig langt på åtte måneder. Seint i mai, ifølge Register/Bloombers meningsmåling, lå vi etter med 41 prosentpoeng. Nå er vi så godt som likt, sier Bernie Sanders' kampanjesjef Jeff Weaver, til Washington Post.

LIGGER GODT AN: Trump har allerede en stor ledelse i delstatene New Hampshire og Sør-Carolina, som er de neste stoppene på veien i primærvalgkampen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LIGGER GODT AN: Trump har allerede en stor ledelse i delstatene New Hampshire og Sør-Carolina, som er de neste stoppene på veien i primærvalgkampen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bernie Sanders har tatt meningsmålingene med storm i 2016, og et tap for Hillary Clinton i de to første statene, kan bli et mareritt for den tidligere utenriksministeren og førstedamen.