Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er han den store favoritten: - Det er en dobbeltseier for Trump

Nå er han også «the comeback kid».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump og Bernie Sanders er de store vinnerne, mens Hillary Clinton og Marco Rubio er de største taperne etter nattas primærvalg i New Hampshire.

I en analyse av nattas valg for Minerva kaller USA-ekspert Jan Aril Snoen Trump en dobbelt vinner, fordi splittelsen blant de andre er større enn noen gang.

- Hvis Rubio hadde blitt nummer to med 20 prosent, ville han konsolidert motstanden. Men nå vil dette dra ut, med minst fire kandidater som er med videre. Det øker Trumps sjanser betydelig, sier Snoen til Dagbladet.

- Trump slipper unna John Kasich ble denne rundens overraskelsesmann, med en andreplass med 16 prosents oppslutning. Mens forrige rundes overraskelse Marco Rubio gikk på en smell og havnet på femteplass, rett etter Jeb Bush, som med det såvidt karrer seg videre.

VANT STORT: Donald Trump sier han bare vinner. Han gjorde ikke skam på sine egne ord i natt. Foto: REUTERS / Jim Bourg / NTB scanpix
VANT STORT: Donald Trump sier han bare vinner. Han gjorde ikke skam på sine egne ord i natt. Foto: REUTERS / Jim Bourg / NTB scanpix Vis mer

- Det har vært et massivt trøkk mot Rubio fra media og de andre kandidatene den siste uka. Nå er han tatt litt ned, og det er andre som står for tur. Bush kommer nok til å kjøre på mot Kasich. Trump vil fortsatt slippe mye unna, mens de andre posisjonerer seg for å bli den som utfordrer han, sier Snoen.

- Trump den store favoritten Han sier Trump nå har feid vekk tvilen om hvorvidt han kunne oversette meningsmålingoppslutning til velgere.

- Nå må vi gå ut fra at meningsmålingene hans stemmer.

Det mener også Hilmar Langhelle Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og seniorforsker ved Uni Research Rokkansenteret.

- Nå er Trump den store favoritten, sier Mjelde.

- Han fikk en korreks i Iowa. Men nå har han lagt tvilen død: Han er ikke et blaff, han har genuin støtte. Og med denne seieren er han litt «the comeback kid», som Bill Clinton ble i New Hampshire i 1992. Det er mye som stemmer for Trump nå, sier Mjelde.

- Han har nå vist at han har en bred appell, og at han kan ta velgere både fra Ted Cruz og Rubio. Han dominerer media, og har ubegrenset med penger til fortsettelsen,  sier Mjelde.

Grasrotkandidaten leder Som mange andre mener han årets valgkamp er spesiell.

- Normalt er grasrotkandidaten underdogen, mens den med støtte fra partietablissementet er favoritten. I år er det snudd opp ned, og grasrot-kandidaten Trump har overtaket.

Han sier det kreves en samordning av ressurser på den etablerte siden for å kunne utfordre ham, og at han da vil kunne bli angrepet.

- Det er risikabelt å gå etter Trump, for han slår alltid tilbake flere ganger så hardt.

Han mener Trump likner på høyrepopulister som tidligere har vært mer vanlig i Europa.

- Han spiller på tre kjerneverdier: Fremmedfrykt. Økonomisk populisme. Lov og orden. Det er kjerneverdiene også i europeisk populisme, sier Mjelde.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram