Nå er han dømt som torpedo

27-åringen hadde over fire år igjen å sone for drap, da han ble prøveløslatt etter god oppførsel. Nå er han dømt for grov torpedovirksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  En hån mot pårørende, sier Bente Berg (32), datteren til drapsofferet.

27-åringen ble i 1995 dømt til 13 års fengsel for drapet på Hans Arne Grøndahl (40) på danskebåten «Stena Saga». Han ble prøveløslatt 28. september 2003. Da hadde han fire år og 122 dager igjen å sone av drapsdommen.

Noen måneder etter at han ble løslatt, mener Oslo tingrett at han har begått simpelt ran, grovt ran, legemsbeskadigelse under skjerpende omstendigheter, trussel, grovt tyveri, legemsfornærmelse, brudd på narkotikalovgivningen og andre mindre forhold.

Knivstukket

Hans Arne Grøndahl ble mishandlet, knivstukket og ranet før han ble kastet over bord fra «Stena Saga» natt til 13. desember i 1994.

-  Det har vært tøffe år for oss, sier Bente Berg. Hun visste ikke at en av de dømte ble løslatt for halvannet år siden.

-  Vi har ikke fått noen informasjon om løslatelsen. Når jeg nå i tillegg hører om denne dommen, blir jeg veldig provosert. Det er urettferdig og nedverdigende - og det er vondt å snakke om dette, sier hun.

Datteren er svært kritisk til at 27-åringen ikke er fulgt opp etter prøveløslatelsen.

-  Det er helt hårreisende at det ikke er et system som følger med. Det sier svært mye om systemet når man har mulighet til å begå nye lovbrudd. Jeg synes man bør beskytte samfunnet mot slike mennesker, sier Berg til Dagbladet.

Var på rømmen

For fem år siden var den drapsdømte på rømmen i en måned. 27-åringen ble 1. april i år dømt for nye forhold, kort tid etter at han ble prøveløslatt. Oslo tingrett mener dette er skjerpende omstendigheter.

To års fengsel

«Det framstår som skjerpende at NN har begått nye ran og ny voldsbruk så kort tid etter løslatelse, og i prøvetida for prøveløslatelsen,» heter det i dommen.

Aktor la ned påstand om seks års fengsel. Oslo tingrett dømte ham likevel til to års fengsel, blant annet fordi det vil være vanskelig for 27-åringen å komme tilbake til et normalt liv, og bli rehabilitert, dersom han får en lang straff.

Oslo tingrett mener torpedovirksomheten er samfunnsnedbrytende.

«Allmennpreventive hensyn tilsier isolert at det reageres strengt mot ran, legemsbeskadigelse og bruk av trusler. Dette gjelder i enda større utstrekning når disse forholdene er begått som ledd i torpedovirksomhet,» heter det i dommen.

27-åringen er blant annet dømt for å ha banket opp eieren av et bilverksted og for å ha krevd penger av mannen.

-  Trist historie

27-åringens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, sier hans klient ikke har hatt progresjon under soningen av drapsdommen, og at advokatkontoret har fulgt ham opp over flere år.

-  Dette er en trist historie om at fengselslivet er tungt, og at det er vanskelig å tilpasse seg samfunnet. Han har hele veien følt at han har blitt motarbeidet av systemet, han har ikke følt at han har fått progresjon i soningen.

-  Denne saken viser at det ligger store utfordringer som ikke politikerne tar på alvor. Rehabilitering er pene ord, men hverdagen er dessverre annerledes. Her har systemet sviktet, sier Klomsæt.

MELDTE SEG: Den drapsdømte mannen, da 22 år gammel, lekte katt og mus med politiet før han meldte seg etter en måned på rømmen. Harald Olsen fulgte den rømte fangen tilbake til Bergen landsfengsel i mars 2000.
DATTEREN TIL DEN DREPTE: Bente Berg.