Nå er han fri

- Jeg står her som en skjeggete mann, men jeg er fri. Ola Skuterud kastet seg om halsen på gamle venner i Røde Kors. Ni dagers gisselhelvete i Mogadishu endte i går med smil og gledestårer på flyplassen i Nairobi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Løslatelsen kom fullstendig overraskende, vi hadde ikke fått noe som helst varsel om hva som skulle skje, sier Skuterud.

Flere av Røde Kors-gislene brøt ut i gråt da de ble ført ut av bygningen og fikk se sine kolleger fra Somalias Røde Halvmåne.
- I samme øyeblikk som vi ble ført ut av rommet, så vi våre gamle venner som hadde kommet for å hente oss. Da jeg satt i bilen kom befrielsen nesten som et sjokk. Jeg brast i gråt, sier talsmannen for de ti gislene, sveitseren Thomas Gurtner. Gislene gråt sammen i den trange minibussen de ble stuet inn i.

I ni dager satt de ti Røde Kors-medarbeiderne innesperret på 20 kvadratmeter i brennende varme. Glimt av håp gikk over i perioder med frykt.
- Frykten for å bli skutt på stedet har vært en stor psykisk belastning, sier den somaliske legen Maxamud Dufle, som møtte de frigitte på sykehuset i Mogadishu i morgentimene i går.

- Vi har hatt våre oppturer og våre nedturer. Ti mennesker fra forskjellige land, med ulik kultur og bakgrunn, men vi holdt ut sammen. Vi hadde våre vanskelige perioder, men vi overlevde, sier Gurtner.

Han forklarer at de ble behandlet som gisler, holdt som fanger, men at de hele tida hadde tilgang til mat og vann.
- Og bortsett fra noen meget spente situasjoner, ble vi behandlet med respekt, sier han.

Nervepirrende

Løslatelsen tidlig på morgenen i går kom etter en nervepirrende natt der kidnapperne gang på gang ombestemte seg. Kort tid etter løslatelsen kjørte de væpnete kidnapperne i de samme bilene etter de frigitte gislene til sykehuset. Ryktene gikk om at noen av dem ikke var fornøyde med den summen som var utbetalt, men dramatikken var over.

Med tung eksorte fra de store klanlederne gikk turen fra sykehuset i Mogadishu til flyplassen, friheten og Nairobi.

Den 56 år gamle Ola Skuterud gikk som fri mann over flyplassen i Nairobi. Med viltvoksende rødt skjegg møtte han kolleger og venner og Norges ambassadør Per Haugstad, som ønsket ham velkommen med en blomsterbukett fra utenriksminister Knut Vollebæk.

Løsepenger

Det Internasjonale Røde Kors og klanlederne i Mogadishu sier det ikke ble utbetalt løsepenger, men at de ti ble satt fri uten betingelser. Kidnapperne skal likevel ha fått 50000 dollar til «dekning av løpende utgifter», penger som ble stilt til veie av forretningsfolk i den somaliske hovedstaden. Rykter om løsepenger har løpt som ild i tørt gras gjennom de ni dagene forhandlingene har pågått, og gislene skal på ett tidspunkt ha krevd en million dollar.

Farlige tv-bilder

Talsmannen Thomas Gurtner retter flengende kritikk mot fjernsynsselskapet som kom inn i komplekset der de ti ble holdt som gisler.

- De trengte seg inn på stedet og brukte noen av kidnapperne for å skape mest mulig dramatisk effekt. Der og da trodde jeg ikke jeg skulle overleve. Pressen har faktisk bidratt til å forulempe gislenes verdighet, sier han.

- Jeg har vært glad før, men begrepet har fått en ny dimensjon, sa generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors etter at han fikk vite at alle gislene i Somalia er løslatt og «i godt slag», som han kalte det.

FRI: Stor glede da Ola Skuterud ble tatt imot av kollegaene i Nairobi,