Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Nå er han friskmeldt

For ei uke siden fikk Jakob påvist coronaviruset og ble Danmarks «pasient null».

SMITTE I DANMARK: Jakob Tage Ramlyng ble den første som fikk påvist coronaviruset i Danmark. Foto: Stine Ramlyng/ TV 2 Danmark
SMITTE I DANMARK: Jakob Tage Ramlyng ble den første som fikk påvist coronaviruset i Danmark. Foto: Stine Ramlyng/ TV 2 Danmark Vis mer

For ei uke siden ble Jakob Tage Ramlyng fra dansk TV 2 Danmarks «pasient null». Han ble den førte dansken som fikk påvist coronaviruset.

Siden da har han sittet i hjemmekarantene, først med familien, deretter alene da resten av familiens tester har kommet tilbake negative.

Men i dag fikk han ifølge danske TV 2 beskjed fra legen om at han kunne dra hjem til sin familie.

Er du rammet? Da vil vi høre fra deg. Send en e-post til [email protected]

- Nå er jeg fri. Jeg er simpelthen frisk, så nå kan jeg komme meg ut, sier han til danske TV 2.

Symptomfri

Ramlyng kan ikke lenger smitte andre, sier Peder Fabricius, ledende overlege ved medisinsk avdeling på Sjællands universitetssykehus til kanalen.

- Pasienten har vært symptomfri i over et døgn. Han er vurdert av en erfaren overlege i infeksjonsmedisin, som erklærer ham frisk og ikke lenger smittet med Covid-19, sier han og legger til at friskmeldingen er drøftet med noen av landets ledende eksperter.

Ramlyng hadde vært på skiferie i Nord-Italia. Også i Norge knyttes de mange smittetilfeller til reise i nettopp Nord-Italia, og Folkehelseinstituttet fraråder nå nordmenn å reise til de italienske regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte.

TEST I TELT: På Aker legevakt i Oslo har det blitt satt opp et telt for å ta prøver av personer med mistenkt coronasmitte. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Italia, spesielt Nord-Italia, er det hardest rammede landet i Europa, med 148 dødsfall som følge av viruset og over 3800 smittetilfeller.

Ramlyng kom hjem fra familieferien mandag forrige uke, og to dager seinere fikk han symptomer. Natt til torsdag samme uka fikk han påvist smitten.

- Vi er selvfølgelig dypt rystet over at det vi trodde var svært usannsynlig, nå er vår virkelighet, skrev han på Facebook.

Siden han dro på jobb en kort stund etter å ha kommet hjem, ble 16 kolleger sendt i hjemmekarantene.

- Veldig individuelt

Torsdag kveld forteller Karoline Bragstad, virusekspert ved FHI, at man rett og slett ikke er kjent med hvor lang tid det tar å bli frisk.

- Det er veldig individuelt, og det avhenger av hvor syk man er, så det vet man ikke helt, sier hun til Dagbladet.

- Men kan man gå ut etter 14 dager i karantene?

- Hvis man har fått sykdommen, så må man være i isolasjon til man er symptomfri, og det kan det avhenge fra person til person. Og da skal man I hvert fall være i isolasjon i 6-8 dager til for å være helt sikker.

- Hvor lenge kan man regne med å være bærer av viruset?

- Vi vet faktisk ikke. Det krever noen flere studier. Det er forskjell på å være bærer og infeksiøs, sier Bragstad og utdyper:

- Det finnes spor av viruset i en prøve, men det betyr ikke nødvendigvis at personen er smittsom. Om man har spor av viruset har man blitt eksponert av det i en grad, men man vet ikke nødvendigvis om personen har vært syk eller er i ferd med å bli syk. Så har man et funn, så er det noe man må se nærmere på.

86 smittet i Norge

Ytterligere fem danske personer har testet positivt for coronavirus, melder flere danske medier torsdag kveld. Dermed er det nå 20 bekreftede smittetilfeller i Danmark. 286 personer er i karantene, skriver BT.

Det første danske tilfellet kommer bare timer etter at smitten for første gang ble påvist i Norge. Det dreide seg om en norsk kvinne i Tromsø som nettopp hadde kommet hjem etter å ha vært i Hubei-regionen i Kina.

Siden den gang har smitten spredt seg her til lands.

Klokka 18 torsdag kveld kom Folkehelseinstituttet med oppdaterte tall på coronasmitte i Norge. Ett døgn tidligere lå tallet på 56, da 23 ytterligere personer hadde fått påvist viruset det siste døgnet.

ULOVLIG: Grunnet smittefare for coronavirus har dette blitt ulovlig i X Games. Vis mer

I dag har FHI fått rapportert at ytterligere 30 personer har testet positivt for coronaviruset. Dermed er totalt 86 personer smittet.

Ingen av dem som er smittet er alvorlig syke eller innlagt på sykehus.

Coronaviruset stopper nå Kollenfesten til helga. På Holmenkollen Skifestival skal det gås tremil, femmil og avholdes hopprenn - uten publikum. Skiarenaen stenges altså for publikum, og folk anmodes om ikke å oppsøke områdene utenfor arenaen i helga.

Hele Norges coronakart