Bråket i Frp:

Nå er han helt taus

Christian Tybring-Gjedde lanserte at Fremskrittspartiet bør bli et nasjonalkonservativt parti. Nå svarer han ikke på om han fortsatt mener det samme. Samtidig venter alle på hva Carl I. Hagen gjør.

NASJONALKONSERVATIV? Christian Tybring Gjedde stemmer her for «patriotresolusjonen» med nasjonalkonservativt tankegods på partiets fylkesårsmøte i februar. Siv Jensen løftet ikke stemmeseddelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NASJONALKONSERVATIV? Christian Tybring Gjedde stemmer her for «patriotresolusjonen» med nasjonalkonservativt tankegods på partiets fylkesårsmøte i februar. Siv Jensen løftet ikke stemmeseddelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var i et intervju med TV 2 etter lokalvalget i fjor at Christian Tybring-Gjedde gikk ut med ønsket om å endre Fremskrittspartiets ideologi.

- Jeg ønsker et Frp som går i en nasjonalkonservativ retning, som setter nasjonen Norge først, vår kultur og det vi står for, vårt eget land først, sa Tybring-Gjedde til TV 2.

Han mente videre at Fremskrittspartiets ideologiske grunnlag, slik det er nedfelt i partiprogrammet, må endres.

- Det som står i partiprogrammet, om at vi er et liberalistisk parti, det mener jeg det er veldig få som slutter seg til. Liberalismen i sin ekstreme form vil være åpne grenser, som ingen vil akseptere i dag, sa Frp-profilen.

Christian Tybring-Gjedde er i dag valgt inn som nummer to på Oslo-listen i Fremskrittspartiet bak partileder Siv Jensen.

Nå har partiledelsen ved sentralstyret, Jensen og nestleder Sylvi Listhaug tatt et kardinaloppgjør med det Tybring-Gjedde i fjor gikk inn for:

  • Oslo Frp-leder Geir Ugland Jacobsen ble i går ekskludert, blant annet for å fremme det samme tankegodset Tybring-Gjedde tok til orde for.
  • Fylkeslaget i Oslo settes under administrasjon.

- Problemet er at krefter i Oslo aktivt har jobbet for at Frp skal være et annet parti med en annen ideologi. Dette er blitt grundig nedstemt. De som ønsker at Frp skal være noe annet enn et liberalistisk folkeparti, bør finne seg noe annet å gjøre, sa Jensen på gårsdagens pressekonferanse.

- Ingen kommentar

Dagbladet har gjentatte ganger det siste halve året stilt Christian Tybring-Gjedde spørsmål om hva som skjer i hans eget fylkeslag og bedt om intervjuer om partiets ideologiske retning.

Han har ikke ønsket å svare på spørsmålene.

Dagbladet har i dag stilt skriftlige spørsmål til Tybring-Gjedde om han fortsatt mener partiet bør skifte ideologi, uten å få svar. Dagbladet har heller ikke fått svar på tekstmeldinger.

- Jeg har ingen kommentarer bortsett fra at jeg er sjokkert, målløs og lei meg, skrev Tybring-Gjedde i en tekstmelding til Dagbladet i går kveld.

Tybring-Gjedde var innstilt som nummer to på neste års stortingsliste av nominasjonskomiteen i fylkeslaget, men nominasjonsmøtet er allerede utsatt en gang.

Interimsstyret som nå skal styre fylkeslaget er ventet å utsette det utsatte nominasjonsmøtet og det hersker nå usikkerhet om hvordan prosessen blir i Oslo-partiet framover.

- Ga seg ikke

Dagbladet har snakket med en rekke sentrale Frp-kilder etter eksklusjonen av Ugland Jacobsen.

Kildene bekrefter at mye av «problemet» med Ugland Jacobsen var at han ikke var i stand til å gi seg i kampen om å endre partiets ideologi.

- Han fikk gjentatte ganger beskjed om at det var nok og at han må følge partilinjen. Han fikk fremme «patriotresolusjonen» på landsstyret i høst, men ble sablet ned. Men han ga seg ikke, det hadde ingen ende, sier en sentralt plassert Frp-kilde.

Frp-profilene Jon Helgheim og Åshild Bruun-Gundersen har gått på hver sin nominasjonsmine i henholdsvis Buskerud og Aust-Agder og kommer ikke på Stortinget neste år. Selv om Helgheim i dag ble lansert som et mulig navn på Oslo-listen.

Det er ingen Dagbladet har snakket med som tror Siv Jensen ville blitt vraket på nominasjonsmøtet i Oslo, men ingen tør heller å være kategorisk sikre på hva som kunne skje med partilederen.

- Tybring-Gjedde klokere

Når det gjelder Christian Tybring-Gjedde framholder kilder at han i motsetning til Ugland Jacobsen nettopp ikke har fortsatt å fronte den nasjonalkonservative linjen.

- Tybring-Gjedde har vært mer strategisk og klok. Nå har sentralstyret trukket en grense, det er det flere i partiet som bør merke seg, sier sentrale Frp-kilder til Dagbladet.

Det er nå en klar forventning om at Tybring-Gjedde og hans meningsfeller «må falle inn i folden» og slutte rekkene bak partiets linje og Siv Jensen, eller at man må stå åpent fram og uttrykke misnøye med beslutningen som er tatt rundt Ugland Jacbosen og Oslo Frp.

- Hvis ikke kan det få konsekvenser, sier kildene.

Dagbladet skrev i starten av desember at det er en frykt blant den nasjonalkonservative delen av Oslo-partiet.

- Nå er det Ugland Jacobsen. Neste gang kan det være en annen. Selvsagt sitter mange stille nå, uttalte en kilde i Oslo-partiet.

Jokeren Hagen

Jokeren alle nå venter på er Carl I. Hagen. Han fulgte Ugland Jacobsen i møtene med partiledelsen i eksklusjonsprosessen og har vært en av de fremste talspersonene for den nasjonalkonservative linjen. Eller nasjonalliberale, som er ordet han selv bruker.

Den tidligere partiformannen har allerede sikret seg førsteplassen i Oppland, men er aktuell for en tredjeplass på Oslo-listen. Han har så langt ikke uttalt seg om eksklusjonen utover at han er sjokkert og venter på avklaringer.

- Hagen kan jo dette. Ingen kjenner eksklusjonsreglementet bedre enn ham, sier en kilde, som trekker en linje fra dagens eksklusjonsprosess til Hagens oppgjør med de samme strømningene da Vidar Kleppe og andre på hans fløy ble ekskludert på 2000-tallet.

- Hvorfor skal Carl gjøre noe? Han har førsteplassen i Oppland og alle dører i partiet er åpne for ham - så lenge han holder seg til partiprogrammet som alle andre, sier en annen sentral Frp-kilde.

I en fersk lokal måling - gjort for Høyre - får Fremskrittspartiet 12,4 prosent i Oppland og er favoritter til å vinne et utjevningsmandat fra fylket.

Da er Carl I. Hagen tilbake på Stortinget.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer