DÅRLIG UKE: Mitt Romney gikk på snørra i Sør-Carolina, og må bruke de neste dagene på å komme på offensiven fram mot primærvalget i Florida. Foto: David Goldman / AP / SCANPIX
DÅRLIG UKE: Mitt Romney gikk på snørra i Sør-Carolina, og må bruke de neste dagene på å komme på offensiven fram mot primærvalget i Florida. Foto: David Goldman / AP / SCANPIXVis mer

Nå er han i skattetrøbbel

Styrtrike Mitt Romney må forklare hvorfor han har holdt likningen med 15 prosent skatt hemmelig helt til nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var ventet at den konservative sørstatsmannen Newt Gingrich ville gjøre det bra i nominasjonsvalget i Sør-Carolina, men natt til søndag knuste han Mitt Romney med over 12 prosentpoeng.

Det var et valgskred som fikk ekspertene til å gni seg i øynene.

Resultatet kan velte om på kampen om å bli republikanernes presidentkandidat - hvis Gingrich klarer å utnytte framgangen inn mot neste primærvalg, i uforutsigbare Florida 31. januar.

15 prosent Romney, mormoner fra østkysten, slet tungt i alle velgergrupper i Sør-Carolina. Men en del av seiersmarginen tilskrives også Gingrichs vellykkede stikk mot Romneys personlige økonomi.

Den tidligere næringslivstoppen og guvernøren har holdt skattelikningene sine hemmelige, og har fått stadig større problemer med å forklare hvorfor. I dag ble presset høyt nok på Romney til at han kunngjorde at hele 2010-likningen og et 2011-estimat blir publisert på nettet på tirsdag.

- Det var en feil å vente så lenge som vi har gjort, sier Romney til Fox News.

- Vred seg unna Staben bekrefter også at Romney betaler rundt 15 prosent i skatt - langt lavere enn de fleste amerikanere.

Hovedårsaken er at presidentkandidaten - som er god for over en milliard kroner - helt lovlig har skattet lavt av inntekter fra aksjer og investeringer. Men usikkerheten har allerede skadet ham.

- Helt fram til nå har han prøvd å vri seg unna disse spørsmålene. Det har festet seg et inntrykk av at han skjuler noe for offentligheten, og det var politisk lite klokt å la dette henge i lufta så lenge. Nå er Romney nødt til å få dette av veien raskt, sier forsker Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier til Dagbladet.

Forklaringsproblemene blir ikke mindre av at at Romney har stuet bort flere millioner dollar på Cayman Islands, selv om han bedyrer å ha skattet for alt.

- Jeg vet folk prøver å finne noe her, men vi betaler skatt fullt ut, og som dere kommer til å se dreier det seg om ganske betydelige beløp, sier presidentkandidaten selv.

Mat for Obama Melby tror ikke Romney har vært dum nok til å ha drevet med tvilsom skattemanipulering.

- Det vil i så fall være helt amatørmessig, og drepe kandidaturet hans. Hvis dette i stedet koker ned til en lav skatteprosent, kan han snu det til sin fordel med et kraftfullt forsvar for det kapitalistiske systemet. Men klarer han ikke å komme seg på offensiven, kan det fort bli veldig jevnt mellom ham og Gingrich, sier USA-eksperten.

Han er ikke i tvil om at Det hvite hus nå fryder seg over riking-kontroversen rundt Romney

- Om Romney blir motkandidaten, vil Obama bruke dette for alt det er verdt, og framstille Romney som en representant for pengeflytterne på Wall Street som  kjørte økonomien utfor stupet, sier Melby.

Det neste primærvalget er i Florida 31. januar, der Romney på papiret står langt sterkere enn utfordrerne. Romney gjorde i dag sitt beste for å få Gingrichs Sør-Carolina-seier til å framstå som en lokal kuriositet som ikke vil gjenta seg.

- Gingrich hadde ei bra uke, sa Romney.

BRA UKE: Newt Gingrich kunne juble i helga etter brakseier i det viktige delstatsvalget i Sør-Carolina. Men han har en svært lang vei å gå for å kunne slå Romney i fortsettelsen. Foto: Matt Rourke / AP / SCANPIX
BRA UKE: Newt Gingrich kunne juble i helga etter brakseier i det viktige delstatsvalget i Sør-Carolina. Men han har en svært lang vei å gå for å kunne slå Romney i fortsettelsen. Foto: Matt Rourke / AP / SCANPIX Vis mer