Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er han mer pop enn Erna

For første gang siden valget er Jens Stoltenberg Norges foretrukne statsminister på Dagblad-måling.

POPULÆR: Nå foretrekker velgerne Ap-leder Jens Stotlenberg som statsminister igjen, viser Dagbladet måling. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
POPULÆR: Nå foretrekker velgerne Ap-leder Jens Stotlenberg som statsminister igjen, viser Dagbladet måling. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det går fram av en måling Ipsos MMI har gjort for Dagbladet. Ap-lederen er foretrukket som statsminister, uavhengig av øvrig partivalg, av 37 prosent av velgerne. Det er tre prosentpoeng mer enn i september - like etter valget - som var forrige gang spørsmålet var inkludert i Dagbladets politiske barometer.

- Det er hyggelig at så mange har tillit til Arbeiderpartiet og meg. Jeg tror at mange ser oss som den viktigste motkraften til en politikk for økte forskjeller mellom folk i Norge, og det er jo riktig, sier Stoltenberg i en SMS til Dagbladet.
 

- Vår viktigste oppgave nå er å være et framoverlent, nysgjerrig og åpent opposisjonsparti, fortsetter den tidligere statsministeren.
 
Kalddusj Den sittende statsministeren, Høyre-leder Erna Solberg, får en skikkelig kalddusj på målingen: Hun deiser nemlig tilbake hele 9 prosentpoeng fra september, da hun var velgernes klare favoritt, og lander på en oppslutning der 32 prosent av velgerne foretrekker henne som statsminister.

Og det er av sine egne man skal få det: Av Høyres egne velgere er hun foretrukket av 59 prosent, 18 prosentpoeng færre enn målingen som ble tatt opp i valgmåneden. Av regjeringspartneren Frp's velgere er tallet 46, også det 18 prosentpoeng færre enn forrige gang.

- Dette er tall som kan variere, og denne målingen avviker fra andre målinger. Dette er to populære partiledere, og da er det ikke unaturlig at de hele tiden vil være i kamp om å være mest populær, sier statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved Statsministerens kontor. 

- Hvordan forklarer dere tilbakegangen blant Høyres egne velgere ?

- Tallene er jo veldig gode, generelt sett, svarer Aanes, som ikke vil gå med på at det har vært krevende å innfri forventingene fra  valgkampen.  

GODE SKUSSMÅL: Selv om flertallet nå hadde foretrukket Jens Stoltenberg (Ap) som statsminister, er flertallet fornøyd med jobben Erna Solberg (H) gjør som statsminister. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
GODE SKUSSMÅL: Selv om flertallet nå hadde foretrukket Jens Stoltenberg (Ap) som statsminister, er flertallet fornøyd med jobben Erna Solberg (H) gjør som statsminister. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Nei, den går ikke. Godt over halvparten er fornøyd med den jobben hun gjør. Dette er svært gode tall for en statsminister, sier han.

Får gode skussmål At velgerne foretrekker Stoltenberg som statsminister, betyr nemlig ikke a de mener Solberg gjør en dårlig jobb. Målingen viser nemlig at et klart flertall på 54 prosent mener hun gjør en god jobb, og at bare 3 prosent  (ingen blant borgerlige velgere) mener hun gjør en dårlig jobb. Selv blant de som sier at de nå ville stemt på Arbeiderpartiet, svarer bare 5 prosent at de syns Solberg gjør en dårlig jobb som statsminister. Totalt vurderer 30 prosent av velgerne Solbergs innsats som middels god, mens 13 prosent er usikre.

- At til sammen 84 prosent av velgerne mener hun gjør en god eller middels god jobb, tyder på at man er fornøyd med den nye kursen og at man er fornøyd med statsministerens og regjeringens arbeid. Dette svært gode tall for en statsminister, sier Aanes.
 
Det er for øvrig langt ned til de øvrige politikerne som er inkludert statsminister-undersøkelsen. Bare 3 prosent vil ha Frp-leder Siv Jensen som statsminister. Av Frp's velgere er tallet 19 prosent, som er 12 prosentpoeng mer enn forrige måling. Ap's Jonas Gahr Støre foretrekkes av 5 prosent, mens 1 prosent oppgir KrF-leder Knut Arild Hareide som sin statsminister-favoritt.