- Nå er han sendt til forbryterskolen

Gutten (16) slo i hjel mann på Greåker - skulle slippe fengsel. Nå soner han i Larvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I mars i år ble den 16 år gamle østfoldgutten dømt til fem års fengsel for å ha slått i hjel Egil Silverhelm Hansen (76) på Greåker i januar i fjor.

Borgarting lagmannsrett gjorde ett av årene ubetinget, som han altså i utgangspunktet må sone i fengsel. Men i domsslutningen var dommeren klinkende klar på at, siden gutten var så ung, så skulle han ikke puttes i fengsel, men i et soningsalternativ som for eksempel en behandlingsinstitusjon.

Så har ikke skjedd. I juni ble gutten kalt inn til soning i Larvik fengsel - en anstalt med høyt sikkerhetsnivå.

- Han er sendt til forbryterskolen. Jeg føler meg lurt. Han har et skoletilbud, men han har behov for personlig oppfølging fra profesjonelle, sier guttens forsvarer, Harald Otterstad, til Dagbladet.no.

Les også: - Barn skal ikke i fengsel

Fortvilet familie

Han forteller at 16-åringen opplever oppholdet i Larvik som et helt ordinært fengsel. Da han ble pågrepet for ugjerningen i januar 2007 ble han satt i varetekt i Fredrikstad fengsel.

- Han opplever ikke tilværelsen nå som noe annerledes nå, sier Otterstad.

- Nå er han sendt til forbryterskolen

Han har sendt et klagebrev til alle involverte parter som har hatt noe med den 16 år gamle gutten å gjøre.

- Familien hans er fortvilet, gutten er fortvilet og frustrert. Vi krever at han kommer ut av fengsel og inn i en institusjon med daglig oppfølging, sier advokaten.

- Han burde ikke være her

Fengselslederen ved Larvik fengsel bekrefter at gutten soner hos dem.

- Vi jobber med saken. Han har ikke vært her så lenge og vi diskuterer stadig hans framtid. Det er ikke meningen at han skal være her, men dessverre jobber ikke systemet så raskt, sier Øyvind Leren, som innrømmer at gutten sannsynligvis blir værende en stund i fengselet.

Han sier han forstår familiens og advokatens bekymring.

- Vi vet mye om fortida hans og hans behov. Vi forsøker å dekke de så godt vi kan, men vi skulle gjerne hatt ekspertise og mer ressurser på plass, sier Leren, som sier de gjør det de kan for å forhindre at gutten skal oppleve tilværelsen som en forbryterskole.

Han forteller at de har et godt samarbeid med skolen i nærheten. Gutten skal også få et tilbud om et motivasjonsprogram i fengselet.

SLÅTT I HJEL: Egil Silverhelm Hansen (76) ble funnet død i veikanten like ved sitt hjem på Greåker i Østfold i januar i fjor. En da 15 år gammel gutt er dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge. Foto: John Terje Pedersen
SLÅTT I HJEL: Egil Silverhelm Hansen (76) ble funnet død i veikanten like ved sitt hjem på Greåker i Østfold i januar i fjor. En da 15 år gammel gutt er dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Retten kan ikke kreve soning

Statsadvokat Lars Erik Alfheim var aktor i ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Han opplyser at domstolen har ingen myndighet til å bestemme hvor de domfelte skal sone - uansett alder.

- Retten kan foreslå alternativ soning, slik de gjorde i denne saken. Men de kan ikke kreve at domfelte skal sone utenfor fengsel eller et bestemt sted, sier Alfheim til Dagbladet.no.

Han synes heller ikke det er heldig at personer under 16 år skal sone i fengsel - der grobunnen for ytterligere forbrytervirksomhet er større enn andre steder.

- Jeg tror likevel fengselsmyndighetene er sitt ansvar bevisst og forsøker å tilrettelegge soningen for disse unge menneskene så godt det lar seg gjøre, sier han.

RASER: Advokat Harald Otterstad (i midten) raser mot at gutten er satt til å sone i fengsel. - Han trenger personlig og profesjonell oppfølging, sier han.
I VARETEKT HER: Gutten satt to døgn i varetekt i Fredrikstad fengsel. 16-åringen opplever dagens soningsforhold i Larvik fengsel som like ille.