SA JA: David Cameron svarte ja, da dronning Elizabeth ba ham danne regjering. Foto: AP Photo/John Stillwell/SCANPIX
SA JA: David Cameron svarte ja, da dronning Elizabeth ba ham danne regjering. Foto: AP Photo/John Stillwell/SCANPIXVis mer

Nå er han statsminister

Men første gang Cameron møtte dronningen var han en kanin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 20 minutter etter at Gordon Brown hadde søkt avskjed hos dronning Elizabeth, ankom hans arvtaker David Cameron.

Da strålte regnbuen, bemerket britiske medier, som lurte på om dette var et tegn på lykke i en økonomisk krisetid hvor Storbritannia virkelig kunne trenge en potte med gull.

25 minutter senere forlot Cameron Buckingham Palace som statsminister. Ifølge Sky News var Cameron utkledd som kanin første gang han møtte dronningen. Cameron var da åtte år gammel.

Yngste på nesten 200 årMed visitten på Buckingham Palace overstått, er dager og timer med spekulasjoner over.

Storbritannias nye statsminister heter David Cameron, og han skal lede en regjering bestående av konservative og liberaldemokrater.
Nick Clegg, Liberaldemokratenes leder, vil trolig bli visestatsminister i den nye regjeringen. Det er også kommet ubekreftede meldinger om at Liberaldemokratene vil få seks av regjeringspostene.

43 år gamle Cameron er med dette den yngste statsministeren i Storbritannia siden Lord Liverpool i 1812.

NYINNFLYTTET: David Cameron og kona Samantha utenfor Downing Street 10. Foto: AP Photo/Tim Hales/SCANPIX
NYINNFLYTTET: David Cameron og kona Samantha utenfor Downing Street 10. Foto: AP Photo/Tim Hales/SCANPIX Vis mer

Cameron har røttene godt plantet i den britiske overklassen, men skammer seg ikke over sin privilegerte eller «elitistiske» bakgrunn. Han gikk på den berømte skolen Eton og utdannet seg ved Oxford, oppsummerer NTB.

I forhandlingerDa Cameron, rett før klokka 22.00, i kveld sto på trappa til Downing Street 10, sa den nybakte statsministeren at «Storbritannias beste dager er i vente».

Han erklærte formelt at han vil danne koalisjon med Liberaldemokratene, og lovet at hans regjering skal beskytte de svake og bygge på verdier som rettferdighet, skriver The Guardian.

Ved valget 6. mai ble De konservative det største partiet med 307 seter i Underhuset. Labour og Liberaldemokratene fikk henholdsvis 258 og 57 representanter.

Siden ingen av partiene fikk flertall, har det pågått knallharde forhandlinger mellom De konservative og Liberaldemokratene.

Et av de viktigste kravene fra Liberaldemokratene har vært å få til en reform av valgsystemet. Storbritannias særskilte valgsystem favoriserer de to store partiene, og har gjort det vanskelig for Liberaldemokratene å vinne oppslutning ved valg.

FARVEL: Gordon Brown, sammen med kona Sarah og deres to sønner John og James, idet de forlater Downing Street 10. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal/SCANPIX
FARVEL: Gordon Brown, sammen med kona Sarah og deres to sønner John og James, idet de forlater Downing Street 10. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal/SCANPIX Vis mer

Etter at Liberaldemokratene i går signaliserte at de ville innlede samtaler med Arbeiderpartiet, kom De konservative på banen og åpnet for folkeavstemning om valgreform.

Dagbladet.no oppdaterer saken...

GRATULASJONER: Her er USAs president Barack Obama på telefon med David Cameron for å gratulere. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX
GRATULASJONER: Her er USAs president Barack Obama på telefon med David Cameron for å gratulere. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX Vis mer