Lisa Montgomery

Nå er hun henrettet

Først kom kontrabeskjeden. Ett døgn seinere var det likevel over.

HENRETTET: Lisa Montgomery ble henrettet onsdag morgen norsk tid. Foto: AP / NTB
HENRETTET: Lisa Montgomery ble henrettet onsdag morgen norsk tid. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag stanset en føderal dommer henrettelsen, som ble utsatt på ubestemt tid. 24 timer seinere har Lisa Montgomery likevel fått sin giftsprøyte. Hun ble erklært død klokka 07.30 norsk tid i fengselet i Terre Haute, Indiana.

Hun er dermed den første kvinnen som får en føderal henrettelse på 67 år.

Det var i 2004 at hun begikk drapet som nå har ført til hennes egen død. Firebarnsmora var 36 år da hun drepte høygravide Bobbie Jo Stinnett (23) rett før jul. Da den drepte kvinnen ble funnet av sin mor seinere samme dag, var hun skåret opp med kjøkkenkniv. Det åtte måneder gamle fosteret var forsvunnet.

Dagen etter ble Montgomery pågrepet i sitt hjem 18 mil unna. Det stjålne fosteret hadde utrolig nok overlevd den ekstreme påkjenningen.

Mentalt svekket

52 år gamle Montgomery ble dømt til døden i 2007. Tirsdagens utsettelse kom som følge av kvinnens mentale helse.

- Det finnes rikelige bevis for at Montgomerys mentale tilstand er så fjern fra virkeligheten at hun ikke forstår myndighetenes grunnlag for å henrette henne, skrev dommeren i avgjørelsen, som altså bare førte til ett døgns forsinkelse.

Også den nå henrettede kvinnens advokater har hardnakket hevdet at hennes mentale tilstand gjør at en henrettelse ikke bør gjennomføres. De har blant annet uttalt at 52-åringen ble født med hjerneskade og påpeker at hun gjennom hele livet ble utsatt for alvorlig mishandling og overgrep.

Påtalemyndigheten anklaget imidlertid Montgomery for å ha diktet opp at hun lider mentalt.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Stopp med Biden

Påtroppende president Joe Biden har allerede varslet at han vil sette de føderale ordrene om henrettelser ut av drift igjen, men flere kan følge etter Montgomery før innsettelsen av Biden 20. januar.

Siden Donald Trumps presidentperiode startet, har elleve personer blitt henrettet med en dødelig dose gift i fengselet i Indiana.

14. januar skal Cory Johnson henrettes for sju drap i Richmond i Virginia. 15. januar er ifølge BBC henrettelsesdato for Dustin John Higgs. Han er dødsdømt for kidnapping av tre kvinner i Washington DC i 1996 og medvirkning til drap av de samme kvinnene.

Hvorvidt de to henrettelsene faktisk gjennomføres, gjenstår å se. En føderale dommer har i utgangspunktet satt foten ned for begge, fordi de hadde fått påvist coronasmitte.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer