Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er hun i ferd med å lukke den vidåpne flyktningdøra

Årets person Angela Merkel merker presset fra eget parti.

LUKKER DØRA NOE: Angela Merkel sier de nå ønsker å minke asylstrømmen til Tyskland. Det står i sterk kontrast til hva hun sa i september hvor hun nektet å sette en øvre grense for antallet flyktninger til landet. Foto:  MICHAEL KAPPELER / dpa / NTB scanpix
LUKKER DØRA NOE: Angela Merkel sier de nå ønsker å minke asylstrømmen til Tyskland. Det står i sterk kontrast til hva hun sa i september hvor hun nektet å sette en øvre grense for antallet flyktninger til landet. Foto:  MICHAEL KAPPELER / dpa / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tysklands forbundskansler Angela Merkel har gått foran i Europa og åpnet landet sitt for flyktninger med sin «åpen dør»-politikk.

Merkel har nektet å sette et øvre tak på hvor mange flyktninger landet skal ta i mot. Ved inngangen av desember hadde landet registrert over 964 000 asylsøkere i landet . Mens andre har stengt grenser og satt opp murer, har Merkel svart med å gi håp til mennesker på flukt: «kan vi redde bankene, kan vi redde flyktningene også», har hun sagt.

Politikken ga henne utmerkelsen «Årets person»-prisen av magasinet Time. Forbes utpekte henne til verdens nest mest mektige i år, etter Valdimir Putin, men foran Barack Obama.

- Drastisk Merkel har vært under et enormt politisk press på hjemmebane, til og med hennes eget parti, det konservative kristeligdemokratiske partiet CDU har langt på vei vendt henne ryggen. Merkel har falt på meningsmålingene. I helga har hun møtt sine partifeller under partiets landsmøte i Karlsruhe, som starter i dag.

Nå kan det se ut til at Merkel merker presset. I et intervju med radiokanalen ARD uttaler hun at hun vil drastisk senke antallet flyktninger til Tyskland.

- Vi vil redusere, vi ønsker å drastisk senke antallet mennesker som kommer til oss, sier Merkel til ARD, ifølge The Guardian.

ÅRETS PERSON 2015: Angela Merkel. Foto:AFP  / TIME / NTB scanpix
ÅRETS PERSON 2015: Angela Merkel. Foto:AFP / TIME / NTB scanpix Vis mer

Ordene «øvre grense» bruker hun likevel ikke og sier det ikke finnes i partiets resolusjon som skal opp til debatt fra i dag. Hun legger til at det er bred enighet om dette i partiet.

Strengere grenser Blant tiltakene som skal til for å få færre til Tyskland er å samarbeide med Tyrkia i kampen mot menneskehandel, forbedre situasjonen i syriske leirer i Tyrkia, Libanon og Jordan og styrke kontrollene til EUs yttergrenser.

Men selv om Merkel aldri har tatt ordene «øvre grense» i sin munn, kom første signal på at Merkels «åpne-dør»-politikk var på vei til å lukkes. I november skrev Dagbladet at Merkel under G-20-toppmøtet begynte å snakke om «kvoter», et ord som lett kan assosieres med «øvre grense».

Merkel har fått merke den politiske motstanden godt de siste månedene, og om den ikke var kraftig nok tidligere, fikk kritikken en ytterligere oppsving etter terrorangrepene i Paris, og påfølgende terrorfrykt i Europa.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media