Nå er irakiske soldater inne i Mosul

30 000 soldater på vei: - Det kan bli langvarig.

PÅ VEI: En kolonne irakiske regjeringssoldater - Popular Mobilization Forces (PMF) - på vei mot Mosul sørøstfra i går. Mandag er de første irakiske soldatene rapportert på plass inne i den IS-beleirede storbyen. Fotoi: Reuters/NTB Scanpix. 
PÅ VEI: En kolonne irakiske regjeringssoldater - Popular Mobilization Forces (PMF) - på vei mot Mosul sørøstfra i går. Mandag er de første irakiske soldatene rapportert på plass inne i den IS-beleirede storbyen. Fotoi: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske regjeringsstyrker har tatt seg inn i en bydel i Mosul nord i Irak, opplyser en militærtalsmann til nyhetsbyrået Reuters.

En tropp fra den irakiske regjeringshæren tok seg mandag inn i bydelen al-Karama øst i Mosul, opplyser militærtalsmannen.

Offensiven mot IS i Mosul begynte for to uker siden. Dersom opplysningen stemmer, er det første gang at styrkene som prøver å drive IS ut av Mosul, har lyktes i å ta seg inn i byen.

Det var 17. oktober at irakiske myndigheter fortalte at en koalisjon med egne regjeringsstyrker, kurdiske styrker og sjia-styrte militsgrupper startet en framrykking mot Mosul, som IS overtok uten stor militær kamp sommeren 2014.

30 000 soldater

I en uttalelse fra det fellesoperative hovedkvarteret (CTS) som koordinerer kampen mot IS, heter det at CTS og regjeringsstyrkene nå har satt i gang en offensiv på tre fronter mot østbredden av elva Tigris, som renner gjennom byen.

Samtidig er planen at de anslagsvis 30 000 soldatene som skal innta Mosul, grupperer seg langs tre hovedfronter – fra nord, øst og sør.

En fjerde front ble åpnet i helgen da sjiamuslimsk milits siktet seg inn mot byen Tal Afar vest for Mosul. Målet deres er å innta denne byen og på den måten hindre en forsyningslinje mellom Mosul og grensen til Syria.

Det er antatt at IS bare har mellom 3.000 og 8.000 soldater inne i Mosul.

Kan bli langvarig

Irakiske styrker med støtte fra kurdiske peshmerga-soldater, sunni- og sjiamilits, innledet for to uker siden offensiven for å gjenerobre Mosul. Det kan ta både uker og måneder før Mosul er tilbake på myndighetenes hender.

De to ukene som har gått til nå, er blitt brukt på å gjenerobre landsbyer rundt Mosul.

Et mål er å opprette sikre korridorer slik at sivilbefolkningen – anslagsvis 1 million mennesker som fortsatt antas å bo i byen – kan komme seg unna gatekampene som kommer til å starte når styrkene inntar selve byen.

(NTB/Dagbladet).

KAMPER I GANG: Sjiamuslimske regjeringsstyrker sendte raketter mot Mosul i går fra landsbyen Salmani. Foto: AHMAD AL-RUBAYE, AFP/NTB Scanpix.
KAMPER I GANG: Sjiamuslimske regjeringsstyrker sendte raketter mot Mosul i går fra landsbyen Salmani. Foto: AHMAD AL-RUBAYE, AFP/NTB Scanpix. Vis mer