Nå er iranske skip på vei til Gaza

100 000 meldte seg frivillig til å være med.

SAMMENSTØT: Det var kraftige sammenstøt mellom israelske militære og aktivister under bordingen for to uker siden. Ni aktivister ble drept under den israelske aksjonen. Nå er et iransk skip på vei til Gaza. Foto: Reuters
SAMMENSTØT: Det var kraftige sammenstøt mellom israelske militære og aktivister under bordingen for to uker siden. Ni aktivister ble drept under den israelske aksjonen. Nå er et iransk skip på vei til Gaza. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Et iransk skip er på vei til Gaza for å bryte den israelske og egytiske sjøblokaden, melder iransk statsradio, ifølge Reuters.

Radiomeldingen sa at den første hjelpesendingen forlot Iran i går og ett skip til skal dra i løpet av uka. Skipene er lastet med mat, byggematerialer og leker.

- Vi vil ikke gi oss før blokaden av Gaza er over, heter det i uttalelsen.

100 000 iranere skal visstnok ha meldt seg frivillig til å bli med på båtene, ifølge radiomeldingen.

Høyt spenningsnivå Israel anklager Iran for å støtte Hamas, som styrer Gaza, med våpen, og en konfrontasjon mellom israelsk militære og en iransk hjelpesending kan ytterligere skjerpe spenningen mellom de to landene. Israel er heller ikke i tvil om at Irans atomprogram har til hensikt å lage atomvåpen, noe Iran nekter for.

Iran anerkjenner ikke Israel og omtaler landet kun som zionist-regimet.

For to uker siden bordet israelske militære flere skip på vei til Gaza med hjelpesendinger. På det største skipet endte det i et blodbad med ni drepte. Israel satte i dag ned en granskningskommisjon for å undersøke hva som skjedde under bordingen, mens de fleste land, inkludert Norge, ønsket en uavhengig granskning.

Les også: Norsk-iraner: - Nå styrer de kun på frykt

Ingen militær konvoi Den religiøse lederen for Revolusjonsgarden i Iran, Ali Shirazi, sa forrige uke at de ville gi militær beskyttelse til båtene som er på vei til Gaza. Dette avvises i dag av en general.

- Revolusjonsgarden kommer ikke til å eskortere hjelpesendingene til Gaza. Det har heller aldri vært noen slike planer, sier general Hossein Salami, ifølge Reuters.

Shirazi mener Iran nå går foran og kan inspirere andre til å bryte blokaden.

- Vi bør vise vår fiendes sanne ansikt. Da kan det komme en spontan global reaksjon som kan hindre dem i å nå sine onde hensikter, sier den religiøse lederen i Revolusjonsgarden.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, står fast på at det er uaktuelt å slippe skip inn til Gaza.

- Vi vil hindre skipene å nå kysten og «skape en iransk havn i Gaza».

- Israel letter blokaden Sjøblokaden står altså fast fra israelsk side, men det er bevegelse på landblokaden. Spesialutsending i Midtøsten Tony Blair, som representerer «Kvartetten», USA, EU, Russland og FN, har hatt en rekke møter med Netanyahu de siste dagene og uttalte i dag at Israel er på glid.

- Netanyahu er enig i prinsippet om at man skal gå fra en liste med tillatte varer til Gaza til en liste med ulovlige varer. Det er en viktig forandring, sier Blair til BBC.

Forslaget fra Blair skal behandles i den israelske regjeringen de neste dagene.

Den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ga i dag en lengre uttalelse der de fordømmer Israels blokade av Gaza.

- Blokaden har en grusom innvirkning på de 1,5 millioner menneskene som lever på Gaza-stripa. Dette er grunnen til at vi oppfordrer Israel på det sterkeste til å avslutte blokaden og vi ber alle som kan hjelpe for å bedre situasjonen, Hamas inkludert, om å gjøre sitt ytterste for å hjelpe Gazas sivilbefolkning.

- Israels legitime sikkerhetsbehov må balanseres opp mot palestinernes rett til å leve normale, verdige liv, sier Béatrice Mégevand-Roggo, leder for Røde Kors' Midtøsten-arbeid.

LETTER: Benjamin Netanyahu skal ifølge Tony Blair (høyre) være på glid når det gjelder å lette Gaza-blokaden. Foto: AFP
LETTER: Benjamin Netanyahu skal ifølge Tony Blair (høyre) være på glid når det gjelder å lette Gaza-blokaden. Foto: AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer