Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå er jeg drittlei byrådet!

Trond Jensrud (Ap) krever full opprydding og vil ha et eget kontrollorgan for å unngå dumping av lønninger i Oslo kommune.

HAR FÅTT NOK: Trond Jensrud (Ap), nestleder i bystyrets finanskomité, krever nå at byrådet rydder opp i det han betegner som lønnsdumping, og at Oslo kommune iverksetter strengere kontroll av underleverandører. Foto: Dagbladet/arkiv
HAR FÅTT NOK: Trond Jensrud (Ap), nestleder i bystyrets finanskomité, krever nå at byrådet rydder opp i det han betegner som lønnsdumping, og at Oslo kommune iverksetter strengere kontroll av underleverandører. Foto: Dagbladet/arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en serie avsløringer i Dagbladet, er det dokumentert at Adecco-vikarer jobber for under tariff for - blant andre - Oslo kommune. Nå har nestlederen i bystyrets finanskomité i hovedstaden fått nok.

- Jeg må rett og slett si jeg begynner å bli drittlei byrådet, som gang på gang sier «nå skal vi rydde opp», uten at det skjer noen verdens ting. I går hadde vi et nytt møte i finanskomiteen hvor dette var tema, og nok en gang fikk vi høre det samme. Dagen etter kan vi lese om nye avsløringer om lønnsdumping. Helt uholdbart, sier Trond Jensrud (Ap) til Dagbladet.

- Strengere kontroll Han mener det ikke er mangel på vedtak i bystyret som er problemet, men mangel på tydelig krav fra kommuneledelsen overfor underleverandører av tjenester - og ikke minst - en langt tettere og tøffere oppfølging av de avtaler som inngås.

- Jeg tror kommunen trenger nye redskaper for å håndtere dette. Kanskje er det nødvendig å lage et kontrollorgan á la det som brukes for å kontrollere sjenking av alkohol på utestedene, sier Jensrud.

Han mener det er påkrevet med jevnlige stikkprøver som går helt ned på lønnslippnivå, og sier kommunen må gjøre det klart overfor underleverandører at de vil bli møtt med strenge sanksjoner dersom det begås overtramp.

- En gjenganger - Jeg tror ingen i kommuneledelsen ønsker «sosial dumping» med viten og vilje, men at saker som dette kommer opp gang på gang, viser at ting ikke fungerer som det skal, sier Jensrud.

Han sier lønnsdumping er blitt en gjenganger på møtene i finanskomiteen, og at det garantert blir tema også på neste møte i begynnelsen av mars.

- Nå forventer jeg at det ryddes opp. Dette går ikke an, avslutter Jensrud.

  - Møte med Adecco Finansbyråd i Oslo, Kristin Vinje (H), sier kommunen hadde et møte med Adecco sist mandag, og at de nå har mottatt underlagsmateriell fra vikarbyrået som skal gjennomgås.

- Vi har en tett og konstruktiv dialog med Adecco, men har ennå ikke konkludert i saken, sier hun.

- Er det aktuelt å bryte kontrakten med firmaet?

- I ytterste konsekvens, dersom vi konkluderer med «grov underbetaling», kan det være det, men det er ingen aktuell problemstilling per dato, sier Vinje.

- Ingen eksakt vitenskap - Hvordan reagerer du på kritikken fra opposisjonen?

- Den må påregnes, men jeg synes enkelte viser manglende forståelse for kompleksiteten i saker som dette. Det er ikke slik at Oslo kommune - eller andre kommuner - kan fastsette lønna til vikarer, og hva som er «normallønn» i et bestemt yrke eller geografisk område, er ingen eksakt vitenskap, sier Vinje.

- Hva synes du om forslaget om å etablere et eget kontrollorgan for «sosial dumping», á la sjenkekontrolllen?

- Jeg tror ikke vi trenger et nytt kontrollorgan i kommunen. Det som er viktig er at vi har systematisk oppfølging av våre kontrakter, men vi kan alltid bli enda bedre. Det jobber vi med. 

- Vil ha ordnede forhold Hun undestreker derimot at Oslo kommune ser på det som er avdekket med stort alvor, og sier det jobbes intenst med å få ryddet opp i eventuelle feil og uklarheter.

- Vi er opptatt av å ha ordnede forhold, sier Vinje.

LOVER OPPRYDDING Finansbyråd Kristin Vinje (H). Foto: Scanpix
LOVER OPPRYDDING Finansbyråd Kristin Vinje (H). Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling