«Nå er jeg klar for sofaen»

Men under valgkampen var sofaen statsministerens hovedfiende.

ENDELIG HJEMME: Dagbladet var med da Jens Stoltenberg dro hjem til kona Ingrid Schulerud i statsministerboligen klokka 01.45 i natt, vel vitende om at han blir der i fire år til. Kona har ikke sett mye til ham de siste månedene. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
ENDELIG HJEMME: Dagbladet var med da Jens Stoltenberg dro hjem til kona Ingrid Schulerud i statsministerboligen klokka 01.45 i natt, vel vitende om at han blir der i fire år til. Kona har ikke sett mye til ham de siste månedene. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| En god stund etter midnatt våget Stoltenberg å innkassere seieren etter en historisk valgthriller. Hjemme i statsministerboligen ventet kona Ingrid i natt.

Hun har ikke sett for mye av ham de siste månedene.

— I valgkampen er sofaen hovedfienden, men nå når valget er over, er jeg veldig for sofaen, sier Jens Stoltenberg, som endelig kan slippe fram gleden.

— Jeg er nå litt stolt av ham, sier Ingrid.

Litt tidlig å bli landsfader
— Det er en veldig god følelse etter en lang valgkamp. Jeg er glad for at fellesverdiene får støtte hos moderne velgerne. Ap har gjort et fantastisk valg. Nå er klima-toppmøte neste, sier Stoltenberg, og er klar til å snakke videre.

Men nå synes kona det er nok med valgkamp og intervjuer. Nå venter venner og nære medarbeidere på at sjefen spretter sjampanjen.

— Mange har i kveld hyllet deg som en ny landsfader?

— Det er nå litt tidlig det da, selv om jeg er fylt 50 år, mener Stoltenberg.

På det opposisjonen mente var arrogant overtid, ankom Jens Stoltenberg Stortinget i natt, med de taktfaste ropene fra Folkets Hus ringende i ørene.

— Fire nye år! «Fire nye år, fire nye år», hadde elleville arbeiderpartifolk ropt, bejublet også av de rødgrønne samarbeidspartnerne.

Stoltenberg brukte anledningen til å takke regjeringspartnerne for innsatsen i det som ble en knepen, men veldig, veldig søt seier.

— Jeg vil takke Kristin og Liv Signe, ikke bare for fire år i regjering, men for at vi har kunnet drive en valgkamp som ulike partier mot et felles mål, sa Stoltenberg, før han tok beina fatt og gikk fra Folkets Hus til Stortinget.

Der ble han møtt med — i første omgang — noe avmålte gratulasjoner fra Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete.

— Jeg er sikker på at hver eneste stemme SV fikk var en stemme til det rødgrønne prosjektet, sa Halvorsen.

Forelsket i Jens
Også Liv Signe Navarsete uttrykte sin støtte, og innrømmet at det var Stoltenberg og Arbeiderpartiet som hadde dratt seieren i land.

Likevel gikk ingen av de to så langt som hans egne partifeller.

— Jeg er nesten forelsket i Jens Stoltenberg! utbrøt helseminister Bjarne Håkon Hanssen om sin sjef.

Hanssen går ut av Stortinget, men med rødgrønn seier fortsetter han som statsråd.

— Han er en enestående leder i norsk politikk, sa Jonas Gahr Støre om Jens Stoltenberg.

Det var stor stemning i Folkets Hus i Oslo helt fra start.

Da valgdagsmålingene ble kjent ved 21-tida i går kveld jublet de mange hundre som var til stede i storsalen, men kommentarene var avventende.

Men etter hvert kom landsoversikter med over 34 prosent til Ap kom opp på tv-skjermene, ble det en festkveld uten sidestykke.
Så tikket Rømskog inn med 36,1 prosent for Ap, og deretter kom Helga Pedersens hjemkommune inn med 45,1 prosent.

Stolt og rørt
Litt over klokka 22 i går kveld erkjente KrF-leder Dagfinn Dagfinn Høybråten fra sin valgvake at de rødgrønne så ut til å vinne valget.

Deretter slapp en alltid kontrollert og korrekt Jonas Gahr Støre følelsene løs: — Jeg er rørt og stolt over å tilhøre et parti som har mobilisert så kraftig!

- Denne framgangen vil vekke oppsikt i Europa. Med gjenvalg er det visst første gang en regjering har blitt gjenvalgt to ganger siden 50-tallet. Jeg har allerede fått sms-er fra utenriksminister i EU som følger spent med, sier en tydelig beveget utenriksminister.

Han får status som folkevalgt fra i dag, som nyvalgt stortingsrepresentant fra Oslo.

Bjarne Håkon Hanssen, som kunne notere to-tre prosentpoeng fram i Nord-Trøndelag, er over seg av begeistring for sjefen

— Han er en fantastisk politiker, og har drevet en strålende valgkamp. Han har vært med i 23 dueller på tv. I verste fall kan noen ha endt uavgjort, men stort sett har han vunnet alle. Folk aner ikke hvor heftig en slik runde er, sier Hanssen.

Stoltenberg har også hatt en stigende stjerne hos velgerne i løpet av perioden. Nesten halvparten av befolkningen mener han gjør en god jobb.

— Han har fått mer erfaring og har blitt tryggere. Det er jo ikke medfødt å være statsminister, sier Hanssen.

Bedre og bedre
Hanssen er temmelig sikker på at Jens vil fortsette i flere år, og vil stille til valg som partileder også i 2013.

— Han har fortsatt mye ugjort i norsk politikk, sier Hanssen.

Da Jens ankom valgvaken i går kveld, presis klokka 20.30, ble han hyllet som en rockestjerne med slagordene «fire nye år», og «Jens Jens, Jens».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer