Etter matkøen på Fattighuset:

- Nå er jeg lei!

Marius Larsen (33) har levert over ett tonn kjøtt til Fattighuset de siste fem ukene. Nå ønsker han å se at noen fra politisk hold strekker ut en hjelpende hånd.

FATTIGHUSET: Trebarnsfaren Marius Larsen (33) er blant flere ferske, faste givere til Fattighuset i Oslo. Video: Nina Hansen / Vegard Krüger. Reporter: Marie Røssland / Vegard Krüger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GRØNLAND (Dagbladet): Like før påske skrev Dagbladet om at matkøene utenfor Fattighuset ved Grønlandsleiret i Oslo hadde blitt betraktelig lengre. Organisasjonen hadde opplevd en betraktelig økning av borgere som henvendte seg til dem for hjelp under pandemien.

Det var filmskaper Nadia Helen Bakos som la ut en video av de lange matkøene utenfor Fattighuset. Videoen av matkøene som strakte seg gjennom flere kvartaler traff en nerve hos det norske folk, spesielt hos noen.

Oslo-borger og trebarnsfar Marius Larsen (33) ble svært preget da han så hvor massive køene var og bestemte seg raskt for å strekke ut en hjelpende hånd.

Har du tips om tematikken, eller egne erfaringer du ønsker å få belyst? Send e-post til 2400@db.no.

- Vondt å se på

Larsen kontaktet med sin lokale slakter i Oslo «Makwans kjøttsenter», og gjorde en avtale om å få godt kjøtt til en rimelig penge, slik at mest mulig mat kan nå fram til de sultne, som henvender seg til Fattighuset på onsdager og fredager.

- På de siste fem ukene har vi levert ett tonn kjøtt til Fattighuset. Jeg betalte fra egen lomme første gang, men nå får jeg penger fra gode mennesker jeg henvender meg til på sosiale medier, sier Larsen til Dagbladet.

SAMLER INN: Marius Larsen ønsker å hjelpe dem som møter opp ved Fattighuset. Det gjør han ved å bringe store mengder kjøtt, som kan anrettes til middagsmat. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SAMLER INN: Marius Larsen ønsker å hjelpe dem som møter opp ved Fattighuset. Det gjør han ved å bringe store mengder kjøtt, som kan anrettes til middagsmat. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Makwan Veysi finner fram de siste kjøttposene før tirsdagens levering og forteller at de nå har pakket 260 kilo kjøtt, som Larsen kan ta med seg til Fattighuset, for morgendagens matutdeling.

Larsen syntes det var vondt å se de store matkøene før påsken og bestemte seg å hjelpe, for å utgjøre en forskjell. Han innrømmer at han er veldig frustrert over forholdene i Oslo og sier at han ikke kan begripe at det ikke er gjort flere tiltak fra politisk hold.

REAGERER: Filmskaper og Oslo-borger Nadina Helen Bakos la ut en video på Facebook, som viser svært lange køer til Fattighuset i Grønlandsleiret i Oslo. Video: Privat Vis mer

Utfordrer politikerne

- Jeg blir veldig provosert og nå er jeg lei. Byrådet snakker bare om corona og det virker ikke som om de tenker over hva som skjer midt i byen deres. Disse køene er smertefulle å se på og det er fortsatt over 300 mennesker her hver utdelingsdag, sier trebarnsfaren.

- Jeg ønsker å utfordre byrådet. Det virker ikke som om noen bryr seg om de fattige, og nå ønsker jeg svar fra politikerne. Har det blitt gjort noen tiltak siden landet ble gjort oppmerksomme på fattigdommen i landet? spør Larsen.

LEI: Marius Larsen skulle ønske han kunne se at det skjer en forandring i for dem i økonomisk knipe. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
LEI: Marius Larsen skulle ønske han kunne se at det skjer en forandring i for dem i økonomisk knipe. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Den 33 år gamle trebarnsfaren har denne torsdagen fått inn rekordhøye summer til å kjøpe mat med, og har samlet inn 13 000 kroner, ved hjelp av Makwans kjøttsenter, venner og fra tilfeldige mennesker fra sosiale medier.

Larsen tar bilde av kvitteringa fra Makwan og legger på sosiale medier. Han ønsker å sende en bekreftelse på hva alle de gode hjelperne har bidratt til.

260 KG: Marius Larsen samler inn penger og donerer kjøtt fra Makwan Kjøttsenter. Her har Makwan Veysi pakket sammen litt over et kvart tonn kjøtt før onsdagens matutdeling. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
260 KG: Marius Larsen samler inn penger og donerer kjøtt fra Makwan Kjøttsenter. Her har Makwan Veysi pakket sammen litt over et kvart tonn kjøtt før onsdagens matutdeling. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Små summer, stor forskjell

Styreleder for Fattighuset Sverre Rusten forteller Dagbladet at det ofte hender at de ikke har nok middagsmat å gi ut til de oppmøtte, men meddeler at Larsens bidrag hjelper enormt.

Rusten møter den engasjerte ildsjelen utenfor Fattighuset og utveksler noen takknemlige ord, mens de frivillige arbeiderne bærer maten inn på lageret for å porsjonere alt sammen.

- Hvis det viser seg at slike små summer på noen titusener er nok til å gi de sultne et godt middagstilbud … Da kan jeg ikke forstå at kommunen ikke har gjort noe for å hjelpe til, sier Larsen.

PLUKKES OPP MED GLEDE: Kjøtt til Fattighuset. Timmi og Lena tar imot kjøttet utenfor Fattighuset på Grønland i Oslo. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
PLUKKES OPP MED GLEDE: Kjøtt til Fattighuset. Timmi og Lena tar imot kjøttet utenfor Fattighuset på Grønland i Oslo. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Redd det er en bølge

I påsken uttrykte Sverre Rusten at han var bekymret for at de ikke ville ha nok mat å dele ut til de som stilte seg i kø før de skulle stenge ned før helligdagene.

- Men responsen før siste utdelingsdag før påsken var enorm, og vi fikk inn mye mat og økonomisk støtte på Vipps.

Rusten vil likevel presisere at de fortsatt har lange matkøer hver gang det er matutdeling, som strekker seg over flere kvartaler. Han er redd Fattighuset bare er inne i en bølge på grunn av forrige måneds fokus på økt fattigdom i landet.

MAT: Kjøttet blir samlet til Fattighuset. Diana og Emil pakker om kjøttdeigen i passe porsjoner, klare til de som møter opp. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
MAT: Kjøttet blir samlet til Fattighuset. Diana og Emil pakker om kjøttdeigen i passe porsjoner, klare til de som møter opp. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Hvor mange nye faste avtaler har blitt gjort den siste måneden?

- Noen har kommet med engangsleveranser flere ganger, men vi har bare fått en fast avtale siden påsken. Det er litt tidlig å si om flere blir faste. I påsken var det mange som ringte og tilbød seg å bruke sine kontakter, men foreløpig er det flest engangsleveranser fra privatpersoner eller bedrifter. Forhåpentligvis vil flere av dem som leverte til oss i påska ta opp kontakten, slik at vi får til faste avtaler, svarer Rusten.

GOD HJELPER: Sverre Rusten har jobbet for Fattighuset og gjort en forskjell i lang tid. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
GOD HJELPER: Sverre Rusten har jobbet for Fattighuset og gjort en forskjell i lang tid. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Byrådet: - Rammet hardest

Byrådet for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap), forteller at de har sett en bekymringsfull endring i hovedstaden, når det kommer til antall arbeidsløse i pandemien.

- Vi ser med bekymring på at det i løpet av pandemien har blitt en endring og noen steder flere som benytter seg av Fattighuset og andre liknende organisasjoners tilbud, sier Hansen til Dagbladet.

- Oslo er den byen som er hardest rammet av pandemien i Norge. Andelen arbeidsløse er høyest i landet og vi er bekymret for at det på sikt vil føre til flere som vil ha behov for sosialhjelp. I tillegg vet vi at de som allerede hadde det vanskelig før pandemien ikke har fått det lettere nå, sier Hansen til Dagbladet, før hun fortsetter:

BYRÅD: Rina Mariann Hansen forteller om hvordan byrådet følger utviklingen av mennesker i økonomisk knipe i Oslo kommune. Foto: Oslo kommune
BYRÅD: Rina Mariann Hansen forteller om hvordan byrådet følger utviklingen av mennesker i økonomisk knipe i Oslo kommune. Foto: Oslo kommune Vis mer

- Økning blant unge

- Det at flere søker til hjelpetilbudene denne våren viser at pandemien gjør tilværelsen vanskeligere for flere i byen vår. Vi har allerede sett at det er en endring i hvem som søker sosialhjelp og det bekymrer oss at det er en økning blant unge.

Hansen meddeler at det er noen grupper i Oslo som i liten grad har rett til velferdstjenester fra det offentlige, for eksempel tilreisende bostedsløse EØS-borgere.

Hun forklarer at Oslo kommune er i samarbeid med flere organisasjoner i byen og gir tilskudd til Frelsesarmeen, Røde Kors, Blå Kors og Kirkens Bymisjon. Tilskuddene de har iverksatt tilbyr akuttovernatting, tilgang på helsehjelp og mat.

Hva mener byrådet burde gjøres for å minske fattigdommen i Oslo?

- At folk har en jobb å gå til er avgjørende for å hindre fattigdom. Utdanning er viktig for å komme inn på arbeidsmarkedet, så gratis utdanning og det å sørge for at flere fullfører videregående skole er noe av det viktigste vi kan gjøre.

- Det å redusere fattigdom er et stort tema som berører mange politikkområder. Helt grunnleggende er at vi bygger et samfunn der alle har like muligheter og redusere urettferdige forskjeller mellom folk, sier Hansen til Dagbladet.

Fortsetter til noe gjøres

Marius Larsen er klar på at han kommer til å jobbe for å levere middagsmat til Fattighuset hver onsdag framover.

- Jeg kommer til å samle inn penger, dra på kjøttsenteret og få inn så mye mat som mulig. Det vil jeg fortsette med fram til Fattighuset får nok støtte til å gi ut middagsmat til alle de som møter opp i matkøene, avslutter Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer