Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er kantarellene perfekte

Sopptember er soppelskernes navn på årets første høstmåned.

UT PÅ TUR: Skogen bugner i høst av fristende sopper av mange slag, som disse traktkantarellene som er både gode å spise og fine å se på. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .
UT PÅ TUR: Skogen bugner i høst av fristende sopper av mange slag, som disse traktkantarellene som er både gode å spise og fine å se på. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soppsesongen er på topp i store deler av landet etter alt regnet som har pøst ned i lengre tid.

Sopp skyter opp over alt - både i høylandet og lavlandet, forteller soppekspert Morten Jødal til NTB.

Og lørdag blir det levelige værforhold for soppsankere i skogene i Sør-Norge, skal vi tro meteorolog Bjørn Harald Flobekk ved Meteorologisk institutt på Blindern: Det blir en del sol i sør lørdag, men også noen regnbyger, særlig på Østlandet.


Dobbel gremmelse

Soppelskere på Østlandet får en litt mindre trivelig september i år enn de er vant til. Steinsoppen, som mange med Jødal holder for Europas beste matsopp, rapporteres forsvunnet på Østlandet i år.

- Helt sikker på alle årsaker til dette er vi ikke. Men store nedbørmengder på Østlandet er en del av forklaringen. Våte somrer er ikke gunstig for steinsoppen, men for mange andre sopparter er mye regn bra, sier Jødal, som er biolog, til NTB.

I deler av landet som har hatt en heller tørr og varm sommer, er det imidlertid flust med steinsopp. Soppelskerne i Nord-Norge og Trøndelag kan dermed glede seg ekstra i år. Europas beste matsopp vokser også langt nord i landet vårt, selv om soppartene ikke er like tallrike der som i sør.


Fleinsopp og trøndere

På Vestlandet, som altså inkluderer Trøndelagsfylkene i meteorologenes inndeling av landet, blir det lørdag flere byger og mindre sol, forteller Flobekk.

Lite sol og mange byger innebærer fare for svekket sikt, og trønderne bør derfor være føre var i tilfelle soppelskere plukker feil sopp. Det skjedde nemlig i sopptember i fjor. En naken mann, ruset på fleinsopp og vill i blikket, gikk til angrep på biler og politi, ifølge adressa.no. Mannen hadde ifølge politiforklaringen blant annet spist 200-300 fleinsopp og var så glatt av svette at politiet hadde problemer med å fange ham.

På Nordmøre er det mindre sannsynlig at fleinsoppen vil gi oppslag i avisene, i det miste i helgen:

- Det ligger an til stiv kuling på kysten av Nordmøre lørdag, forteller Flobekk.

Sør i landet vil det blåse frisk bris, men det foreligger mulighet for liten kuling på kysten av Sørlandet mot Stavanger, forteller Flobekk.


Starter med regn

I Nord-Norge starter helgen med regn: Det vil regne lørdag, men blir etter hvert oppholdsvær og lettere skydekke.

Nord i Nordland ligger det imidlertid an til nordvestlig liten kuling. Regionen ellers slipper med skiftende bris og får mye oppholdsvær.

På søndag blir det brukbart vær på Østlandet med en del sol, men også mulighet for regnbyger.

Vestlandet får spredte regnbyger søndag, men også en del sol.

Troms og Finnmark får mye oppholdsvær søndag.

- Det kan bli litt nedbør der, men mest oppholdsvær, sier meteorolog Bjørn Harald Flobekk.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling