KULDA KOMMER: Etter noen dager med gufsende vind og nedbør, er det duket for mer vinteridyll mot slutten av uka. Foto: Thoma Rasmus Skaug / Dagbladet
KULDA KOMMER: Etter noen dager med gufsende vind og nedbør, er det duket for mer vinteridyll mot slutten av uka. Foto: Thoma Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Nå er kulda på vei tilbake

Men først må du holde ut flere dager med møkkavær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skalk lukene og kjør forsiktig. Med mindre du bor på Svalbard er det elendige værforhold med vind, snø og regn i vente. Men hold ut, det blafrer et lys i enden av tunnelen.

- Nå varsler vi liten storm på kysten av Sørlandet og Rogaland, og kanskje opp til full storm i morgen kveld. Lokalt er det ventet mye nedbør på Vestlandet sør for Stad og i Vest-Agder. Den kommer som regn på kysten, men snø over 500 meter, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

• Sjekk været der du bor på Dagbladets værsider.

- Ingen steder med bra vær De øvrige delene av landet skånes heller ikke. Spitsbergen er det eneste stedet hvor varselet viser oppholdsvær, sier Gislefoss.

- Her på Østlandet blir det regn langs kysten, eller snø og sludd. Det blir vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene og lokalt stor snøskredfare. I Nord-Norge blir det snøbyger i både Finnmark, Troms og Nordland. Langs kysten sør for Bodø kommer det som regn, og vi ser perioder med kuling.

Med andre ord kan det bli mer av de potensielt livsfarlige kjøreforholdene som møtte bilister på Østlandet i dag.

- Det er altså ingen steder i Norge som får kjempebra vær, konkluderer meteorologen.

Men så snur det, opplyser langtidsmeteorolog Per Egil Haga. Han kan berolige med at oppholdsværet og kulda gjør et comeback mange steder på torsdag.

Kulda kommer - Lavtrykket ser ut til å svekkes. På Østlandet vil dermed nedbøren og skydekket trekke seg tilbake. Det blir nok godt med minusgrader. Og selv om det nok ikke blir en sprengkulde, snakker vi nok tosifret, sier Haga, og legger til at dette trolig vedvarer til søndag.

- På tampen av helga er det noen lavtrykk som truer i vest. Det kan føre til flere skyer og nedbør, sier han.

Også de hustrige forholdene på Vestlandet vil stort sett gi seg på torsdag.

- Det gjelder særlig sør for Stad, mens det i nord kan henge igjen noen snøbyger. Resten av Vestlandet og Trøndelag får pålandsvær med snøbyger. Dette ser ut til å fortsette på fredag og lørdag, sier statsmeteorologen.

- I den nordligste landsdelen blir det nok ganske vinterlig, men jeg vet ikke om jeg tør si fint. Særlig Nordland vil oppleve vinder fra nordvest med snøbyger, men det ser bedre ut for Troms og Finnmarks del. Det blir antakelig ikke så mange byger der fram mot helga, selv om de kan trekkes inn med nordavinden. Dette vil roe seg ut i siste del av helga, sier Haga.